Raadslid Partij voor de Dieren: 'Meer groen in plaats van tegels'

23 augustus 2022 · Leestijd 2 min

Meer groen in plaats van tegels in de tuin: dat is volgens Leo de Groot van Partij voor de Dieren in Arnhem dé oplossing om verdroging tegen te gaan.

“Ons idee is de hoeveelheid verharding in de stad te verminderen door particuliere tuinen gedeeltelijk een groene bestemming te geven", zegt het Arnhemse raadslid in Dit is de Dag. "Dat moet dus begroeid of open zijn. Zo wordt water beter opgevangen en kunnen verdroging en snelle afvoer van water voorkomen worden.”

Aan groenere gemeentes wordt al gewerkt maar een groot deel van de stad bestaat uit particulier bezit, zegt De Groot. Volgens hem ligt daar de oplossing. 

Concreet houdt dit in dat in elke tuin gedeeltelijk groen moet zijn, naast tegels zijn ook grind en kunstgras een probleem, de laag onder deze materialen maakt ook dat water niet weg kan trekken. Maar hoe is te controleren dat mensen hun tuin deels groen inrichten? “Op dit moment heb je al wetgeving voor tuinen, je mag bijvoorbeeld geen bouwwerken zonder vergunning in je tuin zetten. Wanneer hierop wordt gecontroleerd kan ook meteen worden gekeken naar de betegeling van de tuin”, aldus De Groot.

In Arnhem is dit plan al in werking gezet, daar kwamen wisselende reacties op. De meeste reacties gingen over het feit dat de regel ook van toepassing is voor tuinen die al bestaan, zegt De Groot. Dat zou betekenen dat mensen waarvan de tuin nu niet aan de voorwaarde van betegeling voldoet hun tuin opnieuw moeten indelen.

Zijn tegels juist niet beter tegen droogte omdat je ze niet hoeft te sproeien? Toch hebben ook tegels af en toe water nodig, zegt het raadslid. “Mensen met een tuin waar tegels in liggen vinden mos en onkruid niet fijn en gaan hier ook met een hogedrukspuit overheen.” 

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren