Ralf Embrechts geeft armoede een gezicht in de Quiet 500: 'Armoede is ook van de middenklasse'

13 december 2022 · Leestijd 3 min

Ralf Embrechts, mede-oprichter van Stichting Quiet500, vraagt met de armoedeglossy 'Quiet 500' aandacht voor armoede. Het is een knipoog naar de Quote 500, waarin juist de rijkste Nederlanders worden geportretteerd. "We willen mensen die in armoede leven een gezicht geven", zegt Embrechts in Dit is de Zondag.

Sinds 2013 zeg Embrechts zich in om stille armoede een gezicht te geven. In de afgelopen jaren publiceerde hij meerder nummers van de Quiet 500. In 2021 kwam het laatste nummer uit, dat hij samen met auteur Anton Dautzenberg publiceerde. "In het nummer staan persoonlijke verhalen van mensen die in armoede leven. Niet om medelijden te wekken. We willen juist de kracht van mensen laten zien die overleven in deze situatie", aldus Embrechts. 

Armoede heeft een ander gezicht gekregen

Sinds de eerste editie van de Quiet 500 uitkwam, is er wel het een en ander veranderd als het om armoede gaat, stelt Embrechts. "Armoede heeft de afgelopen tien jaar echt een ander gezicht gekregen. Armoede is niet meer alleen van de bedelaar op het station, maar ook van de middenklasse die door de hoeven zakt." Hij ziet dat ook mensen die geen ervaring hebben met armoede er steeds vaker door worden geraakt. "Als je energiecontract drie keer zo hoog wordt, maken veel mensen zich zorgen over wat er gaat gebeuren en worden er ook veel mensen door geraakt."

Ralf Embrechts over de Quiet 500

Warme reacties van miljonairs

Die onwetendheid zag Embrechts ook bij mensen uit de Quote 500, aan wie ze de Quiet 500 ook opstuurden. Niet met als doel om te stoken maar om gebruik te kunnen maken van de middelen van deze bevolkingsgroep. "Er kwamen mensen naar ons toe die de wereld van armoede helemaal niet kenden. Toen ze het echt gingen lezen zagen ze dat armoede iedereen kan overkomen."

De warme reacties van miljonairs die volgde waren een aanzet tot de Quiet500 Communitie, die in 2015 in Tilburg van start ging. "We merkten dat mensen in armoede samen wilde komen op plekken waar ze niet werden veroordeeld", zegt Embrechts. Daarom opende ze plekken waar mensen samen kunnen komen en ook terecht kunnen voor hulp. Inmiddels bestaan er in 13 Nederlandse steden Quiet community's.