Reclamemaker Joeri Jansen: 'Reclames vervullen een bepaalde behoefte'

16 december 2022 · Leestijd 2 min

Dat reclame af en toe irritant of vervelend kan zijn, geeft ook reclamemaker Joeri Jansen toe. Toch vindt hij het geen goed idee om te stoppen met het maken van reclame. "Het vervult ook bepaald behoeftes, het verbindt en kan mensen positief beïnvloeden", aldus Jansen. Hij reageert hiermee op het pleidooi van Paul ter Heyne om te stoppen met het maken van reclames.

Dat bijvoorbeeld gokreclames niet altijd goed ontvangen worden, snapt Jansen goed. "Je kunt je afvragen hoe verstandig het is en of dat verboden moet worden" Toch zou dat niet de reden moeten zijn om helemaal geen reclames meer te maken, stelt hij. "Wat dat betreft, is het het kind met het badwater weggooien als we zeggen dat reclame moet verdwijnen."

Gedragsverandering

Jansen stelt dat we reclames nodig hebben om ons gedrag te kunnen veranderen. "Ik denk dat elke reclame verleiding zou moeten zijn, ook voor het goede gedrag. Bijvoorbeeld dat je geen alcohol drinkt in de auto of je gezond leeft. Je hebt daar verleiding en manipulatie voor nodig. Wij gebruiken in de reclame technieken die mensen onbewust beïnvloed."

Reclame zou daarnaast een manier zijn om onze identiteit te kunnen bepalen, stelt Jansen. "Mensen geloven niet in reclame, maar tegelijk kopen ze merken die ze kennen. Dat komt door reclame. Mensen willen zich onderscheiden van de mensen om zich heen." Hoewel het af en toe irritant is is het verbieden van reclame niet realistisch, stelt Jansen. "Er is heel veel waardering voor reclame en het kan mensen ook raken. Er zijn nog steeds meer stemmers voor de Gouden Loeki dan voor de Loden Leeuw."