René de Reuver (PKN) over de asielcrisis: 'Niemand mag weg kijken, dus ook kerken niet'

13 september 2022 · Leestijd 2 min

"Kerken mogen niet meer wegkijken van Ter Apel", stelt René de Reuver, voorman van de Protestantse Kerk in Nederland. "Misschien moeten we het iets breder trekken, niemand mag weg kijken dus ook kerken niet."

"Je ziet dat de overheid een restrictief beleid gevoerd heeft", vertelt De Reuver. Maar ook aan de andere kant wordt vaak weg gekeken: "We zien ook dat bij mensen zelf snel discussies gevoerd worden over de vraag of dat wel kan, zoveel asielzoekers in een dorp. Zo worden er allerlei argumenten gevonden om zich toch eigenlijk terug te trekken, dat kan echt niet meer", aldus De Reuver. 

Het falende overheidsbeleid is volgens De Reuver geen reden om stil te zitten. "Er moet nu iets gebeuren, het mooiste is als je dat samen kunt doen en daar heb je de overheid voor nodig. Wat ons opvalt, is dat met lokale overheden vaak heel goed te schakelen is. In de gemeente Kampen bijvoorbeeld, daar weten lokale bestuurders en kerken elkaar te vinden om samen een plan te maken voor de opvang van asielzoekers en statushouders. Wij hebben bij de rijksoverheid aangeklopt en gezegd: 'ondersteun dit', want zo kun je het kleinschalig doen, dicht bij mensen blijven en zo kunnen er relaties ontstaan."

Hoe doe je dat zonder dat je de overheid achterover laat hangen en laat denken 'de kerken lossen het wel op'? "Door zelf in de lead te blijven en na te gaan waarom we dit doen, namelijk de christelijke overtuiging om een mens in nood te helpen. En tegelijk ook kritiek uitoefent op de overheid, 'jullie hebben het uit de hand laten lopen, jullie zijn de eerste verantwoordelijke'. Maar alleen zeggen dat de ander het niet goed doet, is te weinig, dus we moeten zelf ook iets doen. We doen een appèl op de overheid om hier aan mee te doen, want het mooiste is wanneer we het kunnen oppakken in gezamenlijkheid", aldus De Reuver.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren