Renske Leijten (SP): ‘Overheid moet meer zeggenschap krijgen als ze meebetaalt aan vergroening van bedrijven'

12 september 2022 · Leestijd 2 min

De overheid zou niet zomaar moeten meebetalen aan de vergroening van bedrijven zonder strenge voorwaarden te stellen, vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. “Het is belangrijk dat de overheid kan meebeslissen zodat de investering goed terecht komt.”

De vraag is gaan spelen nadat topman Hans van den Berg van staalconcern Tata Steel eerder in de uitzending van Geld of je Leven aangaf niet zonder steun van de overheid te kunnen om het bedrijf te verduurzamen.

Leijten noemt het ‘schaamteloos’, vertelt ze het in hetzelfde programma. “We weten dat het moederbedrijf in India al jaren geen belasting betaalt over de winsten die in Nederland worden gemaakt. Zo lang je op die manier investeringen onttrekt aan de samenleving en de gewone mensen nu mogen meebetalen, vind ik dat schaamteloos.”

Liever zou ze zien dat Tata Steel in het geval van grote investeringen dan ook genationaliseerd wordt: “Zo kom je ook aan de knoppen en weet je ook zeker dat de investeringen goed terecht komen. Daar kunnen we op dit moment niet op vertrouwen. We kunnen niet in de boeken kijken.”

Het is belangrijk dat de overheid moet kunnen beslissen waar de investeringen terecht komen, zegt ze. “Dat is denk ik ook de beste houding van een overheid als het gaat om steun aan het bedrijfsleven. Dat je altijd zeggenschap krijgt over wat je precies investeert.”

Kennis
Tata Steel heeft al veel subsidie gekregen voor verduurzaming en het afvangen van gassen, zegt ze. “Dat hebben ze succesvol gedaan, maar die techniek is vervolgens verkocht aan India en daar worden nu schonere staalfabrieken gebouwd met onze kennis. Dat is ontwikkeld met ons geld en daar wordt nu elders winst mee gemaakt.”

 Het moet niet zijn dat de overheid als pinautomaat gebruikt wordt en het bedrijf beslist en de winsten boekt, vindt Leijten. “We hebben 35 miljard in het Klimaatfonds zitten, waarvan 22 miljard voor bedrijven. Dat moeten we niet allemaal weggeven zonder zeggenschap, maar met strenge voorwaarden.”

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik