Retaildeskundige: 'Supermarkten hebben flink pijn geleden afgelopen jaar'

16 maart 2023 · Leestijd 2 min

Zijn de hoge prijzen in de supermarkt terecht? Retaildeskundige Paul Moers vindt van wel.

Het afgelopen jaar stegen de prijzen met 15 procent. Volgens Moers komt dit door verschillende omstandigheden, zegt hij in Geld of je Leven (NPO Radio 1)."“Het is een samenloop van de oorlog en het verpesten van het milieu. Zo zie je de oogsten mislukken, wat grote impact heeft. Maar ook zie je een stijging van energiekosten, loonkosten, verpakkingskosten en grondstoffen. En dan heb je de ellendige oorlog in Oekraïne, die impact heeft op de hele wereld vanwege de graanexport die daar vandaan komt."

Ook merk je het niet gelijk als de grondstofprijs daalt, zegt Moers. "Alle verkoopgesprekken van fabrikanten vinden in oktober plaats. Dan pas gaan ze praten over het jaar erna. Tot die tijd moeten ze de verhogingen voor hun eigen kosten nemen. Het is dus niet zo dat je het onmiddellijk merkt als de prijzen laag zijn. Het zou me niet verbazen als we dit wel gaan merken in de tweede helft van dit jaar."

Winsten

Het argument dat supermarkten nog steeds enorme winsten maken, vindt hij makkelijk gemaakt. Volgens hem zit het anders met die winsten: "Het netto resultaat van Nestlé ging met 45 procent omlaag", noemt hij als voorbeeld. "En Ahold Delhaize lijkt ook een mooie winst te hebben gemaakt, maar die winst komt uit Amerika. Je moet zien dat supermarkten het afgelopen jaar flink, maar dan ook echt flink pijn geleden."

Er is dan ook sprake van een complete stilstand, zegt hij. "De winsten van de supermarkten zijn juist achteruit gepletterd en de winsten van fabrikanten helemaal niet vooruit gegaan. Die werkelijkheid moeten we wel onder ogen zien."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren