Rob Roos, Europarlementariër JA21: ‘Europese plannen tegen hoge energierekening zijn lapmiddelen'

15 september 2022 · Leestijd 3 min

Rob Roos, Europarlementariër voor JA21, vindt de Europese plannen om de energierekening niet meer dan lapmiddelen. "We moeten meer energie produceren, niet minder."

“We hebben geen probleem met fossiele brandstof, maar met voldoende betrouwbare energie, zegt Roos in Dit is de Dag. Hij vindt dat de vrije markt niet aangetast mag worden. “We zijn versneld fossiele brandstoffen gaan afbouwen en zijn versneld gaan investeren in onbetrouwbare energiebronnen zoals zon- en windenergie. Daar kunnen we de energie niet van opslaan. Dus willen we het oplossen, dan moeten we meer energie produceren. Dat is echt de enige oplossing die op dit moment de pijn in de portemonnee gaat verminderen.”

De maatregelen zijn pleisters op de wonden, zegt Roos: “Maar het zijn nog steeds zwerende wonden. Het systeem klopt gewoon niet. De kern van het probleem is adt de vraag naar energie groter is dan het huidige aanbod. In Nederland zitten we op een gasbel van 800 miljard euro, we moeten zorgen dat we de pijn verzachten door zo snel mogelijk gas te leveren en op de langere termijn moeten we in duurzame kernenergie gaan investeren.”

Volgens hem heeft de Europese Unie het probleem zelf gecreëerd. “De Europese Commissie komt nu met oplossingen voor problemen die ze zelf hebben gecreëerd. Ik verlang naar een duidelijke visie en strategie voor de mensen in Europa over hoe wij betaalbare energie kunnen hebben en houden. Er is altijd beloofd dat het haalbaar en betaalbaar zou zijn. Dat wordt totaal niet waargemaakt.”

Met alleen hernieuwbare energie komen we er niet, zegt Roos. “Als voorbeeld: Nederland gebruikt 3100 betajoule, en slechts 110 betajoule komt uit zon en wild. Dat is 3,5 procent, dus er is nog een enorm lange weg te gaan. We zijn nog ver weg van een wereld met hernieuwbare energie. Zeker op korte termijn gaat dat niet lukken.”

Volgens hem doet Europa zich de das om door het einde van het fossiele tijdperk in te luiden. “Op korte termijn hebben we maatregelen nodig, want mensen hebben echt grote maatregelen. Gooi die gaskraan open in Groningen, compenseer die mensen en investeer op de lange termijn in kernenergie. Daar help je de mensen echt mee.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren