Roos Wouters van de Werkvereniging: 'Vast contract biedt te weinig flexibiliteit en ruimte'

9 januari 2023 · Leestijd 3 min

Nederland telt zo’n 2,7 miljoen flexwerkers en dit worden er amper minder. En dat hoeft ook niet, vindt Roos Wouters van de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden, waaronder ook zelfstandigen horen. Ze vindt dat flexwerkers net zoveel zekerheden moeten krijgen als werknemers met een vast contract.

"Ik denk dat werkgevers al heel lang te weinig doen om in te spelen op de behoeften om werk en privé beter te combineren, meer autonomie te hebben op het werk en minder gemicromanaged te worden", zegt Wouters. "Ik denk dat dat een hele grote veroorzaker is waarom mensen willen gaan flexwerken."

Waar de overheid en grote spelers zoals vakbond FNV flexibilisering willen tegengaan en vinden dat werkgevers vaker vaste contracten moeten aanbieden, vindt Wouters dat juist niet. "Ik denk dat we verkeerd bezig zijn door een bepaalde werkvorm waar gewoon behoefte aan is, tegen te gaan. Er is gebrek aan flexibiliteit en ruimte binnen vaste contracten."

"Op het moment dat je een vast contract krijgt, word je eigenlijk uitgeleverd aan je werkgever", zegt Wouters. "Daar zitten al je zekerheden. Dat maakt mensen heel afhankelijk. Veel werknemers zijn allang afgehaakt, maar blijven zitten voor die zekerheden. Terwijl het belangrijk is dat je je werk leuk vindt."

Meer zekerheden 

De verantwoordelijkheid voor die zekerheden moet anders ingericht worden, vindt Wouters. "Ik denk dat de zekerheden die nu alleen bij het vaste contract horen, ook aan werkenden moeten zijn en niet meer alleen aan de werkgever. Zodat bijvoorbeeld het verkrijgen van je hypotheek meer met je verdienend vermogen te maken heeft, in plaats van je contractvorm."

Ze stelt voor om voor iedereen een individueel loopbaanbudget beschikbaar te maken, zodat je hiervoor niet afhankelijk bent van je werkgever. Daarnaast pleit ze voor om een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te bieden. Ook vindt ze dat de AOW verhoogd moet worden: "Op dit moment zijn er steeds minder mensen die pensioen opbouwen. Ik denk dat het pensioen met jou moet meebewegen en dat we deze hoger moeten maken, ongeacht je contractvorm."

Risico’s afdekken

Het werk in Nederland moet wendbaar en weerbaar zijn, vindt ze. "Niet alleen de flexibilisering is gigantisch, maar ook het aantal mensen wat zegt overprikkeld of overbelast te zijn. Dat doe je niet door ze middels een vast contract in één rijbaan te duwen, waar ze misschien helemaal niet tot hun recht komen en vaak van baan verwisselen."

Dit moet je makkelijker maken, zegt Wouters. “Nu denk ik steeds: we zijn problemen aan het oplossen door de gevolgen proberen te bestrijden, terwijl de oorzaak blijft bestaan."

Beroepsgroep

Ze vindt het belangrijk dat de overheid beter naar deze beroepsgroep luistert. “Op dit moment luistert de overheid vooral veel naar de traditionele polderpartijen, zoals de vertegenwoordigers van het grootbedrijf (VNO-NCW) en de traditionele werkgever (zoals FNV). Maar er is nog maar 60 procent van onze bevolking die zo werkt.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren