Schapenboer Jos ondervindt alleen maar ellende van de wolf

15 maart 2023 · Leestijd 2 min

Ruim twee jaar geleden verloor schapenboer Jos Verhulst bijna 50 schapen nadat een wolf één van zijn kuddes aanviel. De wolf zomaar zijn gang laten gaan, kan absoluut niet, vindt hij.

Als de wolf één schaap zou pakken en opeten, kon hij er nog mee leven, vertelt hij in Dit is de Kwestie. Maar hij is woest over de manier waarop de wolf veel van zijn schapen heeft toegetakeld. "Bij de één hingen de ingewanden eruit, de ander was een bil kwijt, een ander was een voorpoot kwijt. Voor een schapenboer is dat niet te begrijpen."

De wolf en zijn schapenbedrijf gaan niet samen, zegt hij. Hij wordt niet enthousiast van het idee om het wilde dier meer ruimte te geven. "Voor onze schapen zal er dadelijk geen plekje meer zijn. Moeten alle dieren in de grote polders hier dan wijken voor één wolf, waarvan ze zeggen dat hij goed werk verricht?"

Beheersbaar

De provincie Noord-Brabant heeft wel netten beschikbaar gesteld om de wolf te weerhouden. Maar ook daarover is Verhulst niet te spreken: volgens hem zijn het er niet genoeg en is het een onmogelijke klus om alles te plaatsen. "Dan is het ook nog de vraag of het werkt. In Overijssel en Limburg springt de wolf over die netten heen."

Hij is bang dat de ellende alleen maar toe zal nemen. "Ik denk dat de wolf in Nederland nog eens massaal afgeschoten gaat worden. Ik heb altijd gezegd: houd die wolf beheersbaar. Laat het niet helemaal uit de klauwen lopen."

Moet de natuur op slot voor de mens? Die vraag staat centraal in de nieuwste uitzending van Dit is de Kwestie, woensdag 15 maart om 21.50 uur op NPO2. Na afloop is de aflevering terug te zien via NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren