Schrijfster Hester Zitvast: 'Ouders moeten wat harder voor hun kinderen zijn'

29 maart 2023 · Leestijd 3 min

Groeit er een generatie op van softies? Schrijfster en columnist Hester Zitvast vindt van wel. Volgens haar maken ouders hun kinderen overgevoelig. Zelf pakt ze de opvoeding daarom anders aan: “In de maatschappij staan ze niet voor je klaar met een rode loper."

Ouders maken hun kinderen overgevoelig, vindt Zitvast. "Als je kind klaagt over iets terwijl er helemaal niet zoveel aan de hand is, moet je niet helemaal meegaan in de pijn en gevoeligheid. Dan gaat zo’n kind erin geloven en voed je juist die overgevoeligheid."

Zo kan de huidige generatie jongeren volgens haar weinig kritiek verdragen. "Om me heen zie ik een generatie van softies opgroeien", zegt ze in Dit is de Kwestie (EO). "Zo hoor ik verhalen over stagiaires die overal om moeten huilen, omdat ze elk punt van kritiek zien als een persoonlijke aanval."

Maar in de huidige maatschappij werkt dat niet zo, zegt ze. "Je moet de maatschappij toch echt een keer zien zoals deze is: daar staan ze niet voor je klaar met een rode loper en fluwelen handschoentjes."

Doorzetten

Daarom pakt ze dit zelf anders aan in de opvoeding van haar kinderen. "Als mijn kinderen zeggen dat ze de druk niet aan kunnen, zeg ik: stel je niet aan en zet door. Terwijl er tegenwoordig snel gezegd wordt: kijk uit dat je geen burn-out krijgt. Ik ben meer van de schop onder de kont."

We zijn niet eerlijk genoeg, vindt ze. Zo noemt ze een voorbeeld van een vrije school: "Daar draait alles om het kind en ieder kind heeft daar een talent. Dat is gewoon helemaal niet zo. Heel veel mensen hebben geen talent, daar moeten we gewoon eens eerlijk over zijn. En dat is prima. We hebben ook mensen nodig die gewoon maar wat doen en zij zijn ook prima inzetbaar."

Want daarmee leg je misschien een verwachting neer bij het kind dat het helemaal niet waar kan maken, vindt Zitvast. "Ze worden heel self centered opgevoed en komen vervolgens de maatschappij in, waar helemaal niemand op ze zit te wachten."

Groeit er een generatie op van softies? Bekijk Dit is de Kwestie op woensdag 29 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.