Schrijver Babette Porcelijn: ‘Spullen kopen is veel slechter dan vliegen’

Stoppen met vliegen, minder vlees eten of zuinig zijn met je energieverbruik: veel mensen doen hun best om duurzaam te leven. Maar één ding is veel vervuilender en dat is het kopen van spullen. Het is slecht voor het klimaat en de economie om daarmee door te blijven gaan, zegt schrijver en industrieel ontwerper Babette Porcelijn.
Porcelijn schreef het boek ‘De verborgen impact, alles voor een eco-positief leven’, waarin ze consumenten oproept om minder spullen te kopen en zo het klimaat minder te belasten.
“Bij verborgen impact kijk je niet alleen naar de impact van het gebruik, maar ook naar hoe het gemaakt is en hier naar toe is gekomen”, zegt Porcelijn in Geld of je Leven. “Zo heeft een e-reader meer impact op het klimaat dan een boek. Dat komt omdat het elektronica is en zeldzame materialen bevat. Daar moet veel mijnbouw voor worden gepleegd. Dat is heel vervuilend, kost veel energie en er gaat veel natuur bij verloren. Een e-reader heeft pas zin als je meer dan 30 fysieke boeken per jaar leest.”
Klimaatschade
Een gemiddeld huishouden heeft zo’n 300.000 items, blijkt uit Amerikaans onderzoek. “Het probleem van zoveel kopen is dat we ontzettend veel schade veroorzaken aan de economie”, zegt Porcelijn. “Kopen veroorzaakt klimaatschade, zo komen er veel stormen, overstromingen en droogtes. Die schades worden zo ontzettend duur dat de economie het niet meer kan opbrengen en we een collapse krijgen. Het is dus heel slecht voor de economie om door te gaan zoals we dat nu doen.”
Zelf koopt ze pas spullen als het niet lukt om het tweedehands te kopen, of te huren of lenen. “Dan wordt het een optie om een duur, kwalitatief goed ding te kopen.” Het maakt haar gelukkiger, zegt ze. “Mijn leven is er op vooruit gegaan. Ik heb de vrijheid om te doen wat ik belangrijk vind en voeg iets toe aan de maatschappij. Dat vind ik heel waardevol in het leven. Dat geeft veel meer geluk dan weer het zoveelste ding te kopen.”