Schrijver Roderick Nieuwenhuis: 'Minimalisme is een erfenis van de economische crisis'

Minimalisme is gedwongen noodzaak, stelt schrijver en journalist Roderick Nieuwenhuis. Hij zocht rust en stilte in een minimalistisch leven, maar ontdekte een keerzijde. "We kunnen niet meer de spullen kopen die we vroeger kochten die laten zien dat we rijk en succesvol zijn."
In zijn jonge jaren verbleef Nieuwenhuis eens in een hutje naast een meer in Schotland. Toch viel dit romantische plaatje hem wat tegen. "Ik moest hard werken. En ook kwam ik er achter dat je mosselen niet vers van het strand kon eten, maar ze beter in de supermarkt kon kopen." Zijn voorstelling van dit simpele bestaan was idyllischer dan de werkelijkheid.
Eenmaal terug in Nederland verlangde Nieuwenhuis echter weer terug naar het hutje in het bos. Hij besloot een boek te schrijven over de kunst van een simpel leven. "Tijdens het schrijven van mijn boek ben ik kritischer geworden. Ik wilde een lovend boek schrijven over eenvoud. Dat minder consumeren goed is voor het klimaat." Hij stuitte op het verhaal van Henry David Thoreau, waaruit bleek dat een simpel leven niet zo simpel is. "Thoreau was zelf niet helemaal eerlijk over hoe hij leefde in de bossen."
In de vier jaar dat hij het boek schreef veranderde zijn blik op eenvoud. We hebben een te romantisch beeld van een simpel leven, stelt Nieuwenhuis nu. "Volgens mij gaan we naar de camping om thuis te komen en te beseffen hoe heerlijk het is om terug te kunnen komen in een luxe huis. Het is een opfriscursus herwaarderen wat we hebben. Een situatie zoals Ter Apel, dat willen we niet. We willen vrijwillig in onze fijne auto met airco naar de camping in Frankrijk en als het niet meer gaat terug naar huis."
Ook is Nieuwenhuis kritisch op de Tiny House Movement. "Wat veel mensen niet beseffen is dat minimalisme een erfenis is van de economische crisis. De eerste boeken en blogs over minimalisme kwamen uit in 2008, dat was midden in de crisis. Dat is noodzakelijke eenvoud. Ook de Tiny House Movement komt uit crisis. Waarom zou je als jonge ouders een baby willen opvoeden in een klein huis van 20 vierkante meter? Het is noodgedwongen, een groter huis is tegenwoordig onbetaalbaar."