Sectoreconoom: ‘Zware industrie loopt het risico kapot geconcurreerd te worden’

Europa zou goed naar mogelijke steun voor de industriesector moeten kijken, vindt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN Amro. “De industriële productie in Europa staat op dit moment zwaar onder druk.”
Dat komt doordat de energiecrisis met name een Europees probleem is, vertelt hij in Geld of je Leven. “De zware industrie loopt het risico kapot geconcurreerd te worden, door concurrentie bijvoorbeeld uit India en China. Dat is een risico, omdat de zware industrie basismaterialen maakt die echt belangrijk zijn voor de rest van de industrie en voor de Europese economie.'"
Op dit moment is het speelveld zeer ongelijk, zegt hij. "Twee jaar geleden presenteerde de Europese Commissie een nieuwe strategie voor de industrie in Europa, waarbij men wil inzetten op strategische autonomie. Dat betekent dat ze minder afhankelijk willen worden van bijvoorbeeld China, voor allerlei producten en materialen. Op dit moment dreigen wij die zware industrie kwijt te raken en helemaal afhankelijk te worden. Niet alleen voor zoals, zoals met Rusland, maar ook voor staal en allerlei andere producten."
Aandeel zware industrie
Hoe groot is het aandeel van de zware industrie eigenlijk voor onze economie? 'Als je kijkt naar de chemische industrie, is dat ongeveer twee procent van ons bruto binnenlands product. Dat lijkt klein, maar als je naar de gehele industrie kijkt, is dat ongeveer 12 procent. De chemische industrie en basismateriaalindustrie, leveren weer allerlei materialen die voor de rest van de industrie verder worden verwerkt."