Senator en theoloog Ruard Ganzevoort: 'Uiteindelijk is het alleen de vrouw die de beslissing kan maken'

28 juni 2022 · Leestijd 2 min

Ruard Ganzevoort, senator voor GroenLinks en theoloog, is niet blij met de afschaffing van het landelijk abortusrecht in Amerika. Hij vindt het belangrijk dat een vrouw in een moeilijke situatie ondersteund moet worden en dat zij uiteindelijk zelf degene is die de keuze maakt. "Als buitenstaander kan ik ontzettend veel vinden, maar dat is eigenlijk niet zo relevant."

"We zijn bezig om een soort cultuuroorlog met elkaar te voeren over wie er het best in zit", zegt hij in Dit is de Dag. "Dat zie ik in Amerika en dreigt ook een beetje in de discussie hier. Terwijl het gaat om concrete mensen die een heel persoonlijke afweging maken."

Het gaat om misschien wel één van de belangrijkste vragen die een vrouw te beantwoorden kan hebben, zegt hij. "In plaats van dat we haar ondersteunen en haar keuze volgen, maken we daar een soort ethisch probleem van waar we als buitenstaanders iets van moeten gaan vinden. Dat vind ik echt een probleem.”

Hij denkt dat het essentieel is als een vrouw er met iemand over kan praten. "Maar uiteindelijk is het alleen de vrouw die de beslissing kan maken. Zij is de eerstverantwoordelijke. Daar kan ik als buitenstaanders ontzettend veel van vinden, maar dat is eigenlijk niet zo relevant. Als we medisch-ethische en objectiverende discussies gaan voeren in plaats van primair de barmhartigheid op te brengen om te kijken wat een vrouw in deze situatie nodig heeft, dan slaan we echt de plank mis."

Bang dat het in Nederland ook deze kant op gaat, is hij niet. "Ik denk dat het niet zo’n vaart loopt, al is het maar omdat wij het wettelijk beter geborgd hebben."

Lees ook deze perspectieven:

Predikante Almatine Leene: 'Meer nadruk op voorkomen van ongewilde zwangerschappen'

Lees ook over:

Predikante Almatine Leene: 'Meer nadruk op voorkomen van ongewilde zwangerschappen'
Ervaringsdeskundige Deborah Smit: 'Richt je op andere vormen van hulp'

Lees ook over:

Ervaringsdeskundige Deborah Smit: 'Richt je op andere vormen van hulp'