'Shariarechtbanken voegen niks toe voor vrouwen in huwelijkse gevangenschap'

Susan Rutten, bijzonder hoogleraar Islamitisch Familierecht in een Europese Context aan de Universiteit van Maastricht, is blij met de wet die huwelijkse gevangenschap moet tegengaan. Een religieuze rechtbank ziet ze niet zitten.
Rutten werkte mee aan een onderzoek over huwelijkse gevangenschap. Dit is niet letterlijk gevangenschap, vertelt ze, maar mensen (met name vrouwen) die gevangen zitten in een huwelijk kunnen niet verder met hun leven. Dit komt minstens 250 keer per jaar voor in Nederland, maar precieze cijfers zijn niet aanwezig. Het komt vooral voor in joodse en islamitische gemeenschappen, vertelt ze, in de hoeken waar mensen "streng in de leer" zijn.
Religieuze rechtbank
Een religieuze rechtbank ('shariarechtbank') vindt ze overbodig: "Er is weliswaar geen islamitische arbitrage in Nederland maar het is niet dat mensen met hun huwelijkse problemen niet bij religieuze leiders terecht kan. je ziet mensen wel naar imams gaan met hun problemen." In de islam is niet per se een autoriteit nodig om het religieuze huwelijk te ontbinden, dat kunnen mensen gewoon zelf doen.
Ze is bovendien bang dat islamitische rechtbanken vrouwen zullen benadelen. "We hebben niet alleen positieve ervaringen met shariarechtbanken. Veel vrouwen zitten er niet op te wachten, want je weet niet of je belangen worden gewaarborgd", aldus de hoogleraar.
De shariarechtbank wordt bepleit door Nourdeen Wildeman.