Sieta van Keimpema (Farmers Defence Force): spotje Wakker Dier is desinformatie

13 juli 2022 · Leestijd 2 min

Jumbo zendt op schermen in de winkel niet meer het zuivelkritische spotje van Wakker Dier uit. Terecht, vindt Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force.

Volgens Van Keimpe klopt de inhoud van het spotje namelijk helemaal niet. In de spot wordt gezegd dat koeien gemiddeld zes jaar leven en 35.000 liter melk geven. "Gelukkig geven koeien veel meer dan 35.000 liter melk", zegt ze. "Er zijn steeds meer koeien die uiteindelijk in hun totale leven 100.000 liter melk geven. Dat zijn de koeien die ook gemiddeld ouder worden. En boeren hebben er veel belang bij om gezonde koeien te hebben die langer leven. De leeftijd van koeien stijgt behoorlijk."

Anne Hilhorst van Wakker Dier verdedigt het spotje, volgens haar klopt het gewoon:

Wakker Dier verbaasd dat Jumbo campagne heeft stopgezet

Lees ook over:

Wakker Dier verbaasd dat Jumbo campagne heeft stopgezet

De regels voor melkvee is streng, vertelt Van Keimpema. "Er zijn veel bovenwettelijke zaken die boeren moeten uitvoeren. Iedere drie maanden komt de dierenarts bij je op het erf om op 72 punten te toetsen, waaronder het dierenwelzijn. Als je niet voldoet aan de eisen, voeren daar behoorlijke consequenties uit. Dus onze koeien worden zonder dat het verplicht is, heel goed verzorgd."

Het feit dat koeien zoveel melk geven, laat zien dat ze gezond zijn: "Een dier dat lijdt, produceert niet meer. Dat is met praktisch alle dieren zo. Een kip legt ook geen eieren als die ongezond is. De koeien floreren in de Nederlandse stallen en dat is ook waarom ze meer melk kunnen geven."