Sociaal ondernemen is in opkomst

5 januari 2023 · Leestijd 2 min

Ondernemers die iets goeds willen doen voor de wereld en dat willen realiseren door een bedrijf te beginnen: sociaal ondernemen is in opkomst. Maar kun je een succesvol bedrijf beginnen als je focus vooral ligt op het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk?

De focus van een sociale onderneming ligt op de maatschappelijke waarde. Naast het maken van winst, wat op de tweede plek komt. Het is een onderneming die erop gericht is om een maatschappelijk vraagstuk op te lossen. Bijvoorbeeld hoe mensen met een migratieachtergrond toch aan het werk kunnen, zonder dat ze de taal spreken. 

Er zijn tegenwoordig heel wat voorbeelden te noemen van bedrijven die zich richten op sociaal ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan kringloopwinkels waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Of de Brownies & Downies-cafés in Nederland waar mensen met het Syndroom van Down werken. 

Ook een sociale onderneming moet winst draaien om te kunnen blijven bestaan. Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk? Wat komt er kijken bij sociaal ondernemen?

Perspectieven

Stefan Panhuijsen is directeur van belangenorganisatie Social Enterprise NL, waar sociale ondernemingen terecht kunnen voor advies en ondersteuning:   

Directeur Social Enterprise NL: 'Steeds meer bedrijven nemen hun maatschappelijke rol serieus'

Lees ook over:

Directeur Social Enterprise NL: 'Steeds meer bedrijven nemen hun maatschappelijke rol serieus'

Fleur Bakker richtte zelf een sociale onderneming op, nadat ze zich frustreerde over mensen met een migratieachtergrond die geen werk vonden door gebrek aan werkervaring of omdat ze de taal niet goed genoeg beheersten:

Fleur Bakker van Refugee Company: 'Je moet voorbij de achterstand kijken'

Lees ook over:

Fleur Bakker van Refugee Company: 'Je moet voorbij de achterstand kijken'