SP-Kamerlid Bart van Kent: ‘Kabinet moet nu met een noodplan komen'

1 september 2022 · Leestijd 3 min

SP-Kamerlid Bart van Kent vindt de plannen van het kabinet om de koopkracht te compenseren, te laat. “Het kabinet moet nu met een noodplan komen.”

“Ik mis erg de voorstellen voor dit jaar”, zegt Van Kent in Dit is de Dag over de nieuwe kabinetsplannen. “We zitten nu in een diepe crisis. We gaan een winter tegemoet waarin mensen echt honger gaan lijden en kou lijden in huizen die niet verwarmd worden omdat ze het niet kunnen betalen.”

Daarom vindt hij dat het kabinet nu met een noodplan moet komen. “Zodat deze mensen de winter door kunnen komen, hun boodschappen kunnen betalen en hun huis kunnen verwarmen. We gaan straks zien dat 1 op de 10 kinderen in armoede opgroeit. Het CPB heeft laten zien dat 1,3 miljoen mensen in Nederland straks in armoede leven. Dat zijn mensen die alles al hebben stopgezet: abonnementen, etentjes, kadootjes en dan kunnen ze nog de rekening niet betalen. Er is een hele grote crisis, echt een alarmfase wat de SP betreft. Deze regering ziet die urgentie niet en grijpt niet in.”

Het kabinet zelf zegt dat het dit jaar niet meer lukt om zwaar getroffen bevolkingsgroepen te compenseren. Van Kent denkt hier anders over: “Het is natuurlijk wel opvallend dat als KLM of Tata Steel aanklopt, het kabinet wel volop geld beschikbaar heeft. In coronatijd zagen we ook dat er op korte termijn allerlei steunpakketten werden georganiseerd, ook via gemeentes. Ik ben ervan overtuigd dat er niks in de weg staat om dat nu ook te doen.”

Zijn voorstel is om de belasting op gas naar 0 te verlagen. “Je kan sowieso zorgen dat er via de gemeente geld beschikbaar komt. Laten we zorgen dat we met elkaar tot een noodpakket komen waarbij gekeken wordt wat er op korte termijn mogelijk is. Via de gemeente kan je echt al grote stappen zetten, dat hebben we ook gezien met de energietoelage. Het kan niet wachten.”

'Noodpakket nodig'
Eén van de maatregelen voor 2023 is een verhoging van de minimumlonen met 10 procent. Dat is veel te weinig, vindt Van Kent. “De inflatie is al 13,6 procent op dit moment. Er is een minimumloon van 15 euro nodig, met een koppeling aan de AOW-uitkering. En er moet een noodpakket komen om echt deze grote crisis aan te pakken.”

Volgens hem kan dit prima: “Grote bedrijven keren meer winst uit dan ooit. De topsalarissen bij grote bedrijven zijn met 40 procent gestegen. Er is dus veel geld, alleen het is verkeerd gedeeld. Er moet een stevige belasting komen op die winsten. Met dat geld kunnen we een noodpakket maken.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren