SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘Het kabinet moet een statement maken door niet naar Qatar te gaan’

20 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Het kabinet besloot deze week om toch een kabinetsdelegatie naar het WK in Qatar te sturen, waarbij de koning wellicht ook meegaat. SP-Kamerlid Jasper van Dijk is zeer teleurgesteld over dit besluit. 'In Qatar worden mensenrechten geschonden, ga daar geen feestje vieren met de autoriteiten.'

In februari vorig jaar werd er in de Tweede Kamer al een motie breed aangenomen waarbij het kabinet werd opgeroepen om geen delegatie naar Qatar te sturen. Lang bleef onduidelijk of er gehoor aan de motie zou worden gegeven, maar woensdag hakte minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) de knoop door.

Het is een klassieke tweestrijd tussen enerzijds het opkomen voor mensenrechten en aan de andere kant het opkomen voor handelsbelangen”, zegt Van Dijk in Dit is de Dag. “Het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de mensenrechtenschendingen in Qatar en de talloze slachtoffers die zijn gevallen bij de bouwprojecten rond het wereldkampioenschap.”

Handel
Hij vraagt zich af of het voor de handelspositie van Nederland echt zo hard nodig is dat er een kabinetsdelegatie naar Qatar gaat, om zo in de toekomst verzekerd te zijn van de import van gas. “Dat weten we niet", zegt hij daarover. "Ik ben er niet van overtuigd dat de handel volledig stil komt te liggen. De motie is ingediend om op te komen voor de mensenrechten in Qatar, die flagrant worden geschonden. Ga daar nou geen feestje vieren met de autoriteiten.”

Hij vindt dat het kabinet dan ook een statement moet maken door geen delegatie naar Qatar te sturen. “Je legitimeert de autoriteiten van Qatar om daar naast de emir op de foto te gaan. Die daarmee uitstraalt: er zijn 6000 doden gevallen, maar hier staan al die Europese leiders met mij samen op de foto en ik heb het fantastisch gedaan. Dat moet je niet willen rechtvaardigen.”

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!