'Sta islamitische rechtspraak toe'

24 februari 2023 · Leestijd 2 min

Wat te doen tegen huwelijkse gevangenschap? 'Sta islamitische rechtspraak toe', vindt columnist Nourdeen Wildeman.

Bij huwelijkse gevangenschap is er sprake van een huwelijk waarin een van beide partners wil scheiden, maar de ander niet. Degene die niet wil scheiden is vaak de man, zegt Wildeman. Het komt vooral voor in orthodoxe delen van islamitische en joodse gemeenschappen. Wildeman is zelf moslim en denkt de oplossing ligt in islamitische rechtspraak, zegt hij in Dit is de Dag. Het probleem is wat hem betreft namelijk vooral dat dat de religieuze gemeenschap mensen als gescheiden moet zien: de scheiding moet erkend worden. "Deze wet probeert een theologische handeling af te dwingen, maar het probleem wat moet worden opgelost, is hoe er vanuit een gemeenschap naar dat huwelijk wordt gekeken. Dat lost deze wet niet op", vreest hij.

Een religieuze rechtbank zou een oplossing zijn, zegt hij. "In de joodse gemeenschap hebben we in Nederland joodse rechtbanken, maar voor de islamitische gemeenschap niet", vertelt hij. Op dit moment gaan vrouwen die hun islamitische huwelijk ontbonden willen zien naar Engeland, omdat daar wel islamitische rechtspraak is. Daarmee werp je een drempel voor ze op, vindt Wildeman. Hij vindt het 'een groot probleem'.

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!