Stedenbouwkundige: Plant veel meer bomen in de stad

20 juli 2022 · Leestijd 2 min

In onze strijd tegen de hitte moeten we veel meer bomen planten, vindt universitair hoofddocent stadsontwerp Frank van der Hoeven van de TU Delft.

De stad is volgens Van der Hoeven één grote warmtespons, vertelt hij in Dit is de Dag: "De stad heeft veel beton, asfaltachtige materialen en gebouwen die gedurende de dag warmte in zich opnemen. Rond twaalf uur ‘s nachts kan het verschil in en buiten de stad oplopen tot iets van 10 graden."

Een oplossing is onder anderen het aanleggen van stadsparken en het planten van bomen, juist in de buurt van huizen: "Vroeger dachten we: o jee, die geeft schaduw. Ik denk dat we eraan moeten wennen dat we daar juist blij mee moeten zijn en snappen dat dit belangrijk is."

Er zijn voorbeelden van waar dit goed gaat. Van der Hoeven wijst op Rotterdam: "De transformatie van het centrum rondom de Coolsingel is een goed voorbeeld. Het Hofplein wordt echt een park, dat had je 10 jaar geleden niet kunnen bedenken. Je ziet echt dat de stad er beter van wordt." Parken bieden schaduw, dat maakt koeler, maar vegetatie gebruikt ook energie die zich anders uit als warmte, verteltde wetenschapper.

In de stad kunnen nog wel meer dingen veranderen: “Er is veel verharding in steden”, zegt Van der Hoeven. “De stenen moeten eruit, de daken groen. Ook kun je ze wit coaten waarmee je de hitte terugkaatst."

Klimaatadaptie-expert Madeleen Helmer vindt dat we vooral moeten kijken naar kwetsbaren:

'Let bij hitte vooral op kwetsbaren: de armste wijken zijn de warmste wijken'

Lees ook over:

'Let bij hitte vooral op kwetsbaren: de armste wijken zijn de warmste wijken'

Ook milieuorganisaties wijzen overigens op het nut van bomen:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren