Steeds meer burenruzies rondom verduurzaming: hoe ga je daarmee om?

Een brullende warmtepomp, luidruchtige bouwvakkers die een huis komen isoleren of een bezette parkeerplek voor de laadpaal: steeds meer buren hebben ruzie rondom verduurzaming.
Waar we in Nederland al last van elkaar kunnen hebben bij gewone verbouwingen, hebben de laatste tijd ook steeds meer mensen last van hun buren die hun huis laten verduurzamen. Het aantal burenruzies daarover is in vier jaar tijd verdubbeld, bleek onlangs onderzoek van Achmea Rechtsbijstand.
Hoe lossen we dat op? En wanneer worden zaken als geluidsoverlast echt onrechtmatig?
Perspectieven
Bij een conflict is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, zegt burenjurist Sharon Bremer van Achmea Rechtsbijstand. "Zodat je elkaar in de ogen kunt kijken: wat is nou eigenlijk daadwerkelijk het probleem en kunnen we dat samen oplossen?"
Lees ook over:
Burenjurist: 'Belangrijk om bij burenruzie met elkaar in gesprek te blijven'
Dit soort frictie tussen burgers en buren wordt alleen maar meer nu verduurzaming concreter wordt in de samenleving, zegt Reint Jan Renes, gedragswetenschapper op het gebied van duurzaamheid. Daarbij denkt hij dat het ook nog even tijd nodig heeft:
Lees ook over:
Gedragswetenschapper: 'Frictie tussen buren over verduurzaming zal alleen maar toenemen'
Je kan niet zo snel je gelijk halen bij de rechter als je overlast van de buren ervaart, zegt rechter Frank Visser. "Bij een bestempeling tot onrechtmatig overlast heb je een afweging van een heleboel belangen."
Lees ook over: