Stichting Lezen: Zorg voor een bibliotheek op élke school

18 juli 2022 · Leestijd 1 min

Hoe gaan we ontlezing tegen? Gerlien van Dalen van Stichting Lezen doet een pitch.

"Niet iedereen heeft van huis uit boeken lezen meegekregen", vertelt Van Dalen. Dus daarom: "Op iedere school een goede schoolbibliotheek als basis voor effectief leesonderwijs. Ook op iedere school een leesbeleid met ruim de tijd voor lezen en voorlezen. Met specialisten die kinderen goed kunnen adviseren", stelt ze voor.

De school is daarvoor de aangewezen plek, denkt ze: "Ontlezing bevordert kansenongelijkheid. We weten dat niet kind dezelfde uitgangssituatie heeft, dus de school zou de plek moeten zijn waar je goed en met plezier leert lezen. Daar moet de basis worden gelegd voor een leven lang leesplezier." 

Een goeie schoolbibliotheek betekent overigens niet dat er alleen op school gelezen mag worden: de boeken mogen ook mee naar huis. "Het moet onderdeel worden van het dagritme thuis."

Er zijn nog meer ideeën om lezen te stimuleren. Lees ze hieronder:

Leesexpert Ruud Hisgen: Bevorder 'diep lezen'

Lees ook over:

Leesexpert Ruud Hisgen: Bevorder 'diep lezen'
CPNB: Praat over boeken op TikTok of in de McDonald's

Lees ook over:

CPNB: Praat over boeken op TikTok of in de McDonald's
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer