Stieneke van der Graaf (CU): Er moet een einde komen aan gratis retourneren van online bestellingen

Er moet een einde komen aan het gratis retourneren van online bestellingen, vindt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). Dit om belasting van het milieu en verspilling tegen te gaan. "Het gratis kunnen terugsturen is een enorme stimulans voor mensen om pakketjes te bestellen, meer dan je nodig hebt."
Zeker in deze periode van het jaar worden er een hoop bestellingen gedaan, zegt Van der Graaf (CU) in Dit is de Dag. “Veel bestellingen worden ook weer geretourneerd."
In totaal worden er elk jaar honderden miljoenen pakketjes besteld. Volgens Thuiswinkel.org wordt daar 7 procent van teruggestuurd. Vorig jaar waren dit er 57 miljoen, volgens de Autoriteit Consument en Markt. "De helft daarvan komt van kledingbedrijven, die de producten lang niet altijd meer kunnen verkopen maar dat er zelfs vernietigd moeten worden.”
Stimulans
Daarom pleit ze voor een einde aan het gratis retourneren van bestellingen. “Het gratis kunnen terugsturen is een enorme stimulans voor mensen om pakketjes te bestellen, meer dan dat je nodig hebt.” Zo komt het bijvoorbeeld voor dat meerdere maten van een kledingstuk worden besteld om het thuis te passen.
“De teruggestuurde producten kunnen lang niet altijd worden doorverkocht”, zegt Van der Graaf. “Die worden dan vernietigd, wat leidt tot verspilling.”
Eerlijkere prijs
Gratis retourneren bestaat niet, zegt het Kamerlid. “Iedereen betaalt mee aan de retourkosten van wie dan ook. Ik vind dat de consument een eerlijkere prijs zou moeten betalen.” Ze denkt niet dat de markt hier zelf toe in staat is. “Gratis retourneren wordt nog steeds aangeboden, omdat concurrenten dat ook doen.”
In totaal worden er elk jaar honderden miljoenen pakketjes besteld. Volgens Thuiswinkel.org wordt daar 7 procent van teruggestuurd.
Wijkbezorger
Daarnaast pleit haar partij ervoor om één bezorger per wijk aan te stellen. Een wijk krijgt dan één punt waarop de pakketjes van alle bedrijven worden bezorgd, van waar één bezorger het in de wijk bezorgt.
“We zien nu dat meerdere bezorgdiensten soms op hetzelfde moment in de wijk zijn en dat kan tot verkeersveiligheidsvraagstukken leiden en de uitstoot van CO2 en fijnstof”, zegt Van der Graaf. “Maar denk ook aan de werkomstandigheden voor bezorgers. We weten dat die ook slecht geregeld zijn.”
Beeld: Ruben Timman