Strafrechtadvocaat: 'Messenverbod voor jongeren lost het onderliggende probleem niet op'

De oproep tot een messenverbod voor jongeren is slechts symboolpolitiek, vindt strafrechtadvocaat Vito Shukrula. Hij vindt dat je verder moet kijken dan een verbod: "Als je een mes afpakt, kopen ze het de volgende dag weer opnieuw."
Als strafrechtadvocaat staat Vito Shukrula jongeren (veelal tussen de 12 en 18 jaar oud) bij waarin messenbezit aan de orde is. Voor hen is messenbezit nodig, zegt hij in Dit is de Dag (Radio 1). "Onder kinderen is veel angst voor elkaar."
Daarom ligt de oplossing niet in een messenverbod, denkt hij. "Je moet juist kijken naar het waarom. Als ik ze dat vraag, hoor je toch vaak: omdat ik bang ben voor een ander die ook een mes heeft. Dus dan neem je dat mes maar mee. En dat zijn niet zomaar messen, dat zijn soms hele grote machetes of kapmessen. Daar gaan ze elkaar mee te lijf."
Angst
Angst voor elkaar speelt hierbij een rol, zegt Shukrula: "Ze denken: als ik ‘m niet meeneem, dan heeft de ander ‘m mee en ga ik eraan."
Volgens hem is deze angst reëel: "Ik heb dat helaas vaak gezien. Op camerabeelden zie ik dat een kind moet rennen voor zijn leven, misschien zelfs voor een groepje die erachteraan komt met messen. Als iemand dan struikelt, is hij de pineut en wordt hij toegetakeld.”
Blijven anderen dan op afstand als je zelf een mes draagt? “Je kan je misschien verweren of in ieder geval ook dreigen. Dan heb je meer overlevingskans. Dat is wel de situatie.”
'Symboolpolitiek'
Volgens Shukrula is het pleidooi voor een wettelijk messenverbod slechts symboolpolitiek. "Het is al in de wet vastgelegd dat we niet met messen mogen rondlopen. Vervolgens moet je het ook gaan handhaven, dan komt al gauw het preventief fouilleren om de hoek kijken en dat wordt al gauw weer etnisch profileren."
Hij vindt dat Nederland in de aanpak een voorbeeld moet nemen aan Engeland, waar messenbezit een groot probleem is. "Daar is cameratoezicht in de wijken waar het faliekant fout gaat en wordt met ouders gepraat. Ook benaderen ze messenverkopers en zeggen: kijk wat u doet. Wijs mensen op hun eigen verantwoordelijkheid en niet altijd naar de overheid."
Kijk dus verder dan: hoe pakken we het af, vindt Shukrula. "Want als je een mes afpakt, kopen ze het de volgende dag weer opnieuw."