Studente Tess (21): 'Wij zijn juist erg weerbaar'

30 maart 2023 · Leestijd 2 min

'Softies' of 'snowflakes' wordt de huidige generatie jongeren ook wel genoemd. Tess Franken (21), student aan de Universiteit Leiden, herkent zich totaal niet in het beeld. "Het is heel makkelijk gezegd en lost weinig op."

Naast dat de studente het een onterecht beeld vindt, is het volgens haar ook makkelijk gezegd en lost het weinig op. "Ik vind ons juist erg weerbaar en we zetten ons in om dingen te verbeteren die een uitdaging vormen in onze toekomst", zegt ze in Dit is de Dag (NPO Radio 1). 

Ze wijst erop dat er veel speelt in het leven van jongeren. "Iedereen zegt: wij jongeren zijn de toekomst. Maar wat voor een toekomst hebben wij? Er is een klimaatcrisis, een vastgelopen huizenmarkt, een flexibele arbeidsmarkt, maar ook de druk vanuit sociale media en overal bij willen zijn speelt daadwerkelijk een rol in ons leven. Daar denken we zeker over na." 

'Studenten staan op'

Ze wijst erop dat studenten juist opstaan en dat er mooie initiatieven ontstaan. Zelf is ze bestuurslid van het studenteninitiatief 'Lieve Mark', dat zich focust op het mentale welzijn van jongeren en hun betrokken wil maken bij beleid.

"We hebben onderzoek gedaan onder 15.000 studenten en daar kwam uit dat ze een veel lager vertrouwen in de politiek hadden en dat het gebruik van verdovende middelen en alcohol, drugs en roken onder hen toenam", zegt Franken. "Daarnaast bleek dat 1 op de 3 jongeren hun leven een 4 of lager gaf. Ik vind dat een heel verontrustend cijfer."