Studenten voelen zich onveilig als hun een vraag wordt gesteld in de klas, ziet hoogleraar Bas van den Putte

Hoogleraar communicatiewetenschap Bas van den Putte signaleert een nieuw fenomeen in de collegebanken: studenten krijgen liever niet meer een vraag in de klas. "In plaats van dat ze denken: hier kan ik beter van worden, denken ze: hoe kan ik deze situatie ontwijken?"
Tijdens werkcolleges stelt Van den Putte vragen aan studenten wat ze van de lesstof vinden. "Ik merk dat studenten aangeven: dat wil ik niet", vertelt hij in Dit is de Kwestie (EO). Terwijl de bedoeling van een werkgroep is dat studenten zich voorbereiden en interactie met elkaar hebben over de stof.
Dit komt hij achteraf tegen in evaluaties van de studenten. "Ze geven aan zich onveilig te voelen als ik ze vragen stel. Doordat ze elk moment de beurt kunnen krijgen, kunnen ze zich niet concentreren. Daardoor kunnen ze niet omgaan met de situatie waarbij ze met elkaar in interactie moeten over de stof van die week."

Oorzaken
Hoe komt dit? Volgens Van den Putte heeft een klein deel zich niet goed voorbereid of vindt het eng om het te doen. "Maar ook blijkt dat ze het onprettig vinden om in zo’n vervelende, spannende situatie geplaatst te worden. Ze kunnen daar niet zo goed mee omgaan."
Hij merkt dat er een hele andere gedachte achter zit: "In plaats van dat ze denken: daar moet ik van leren en kan ik er beter van worden, denken ze: hoe kan ik zo’n situatie ontwijken of voorkomen?"
Achterover leunen
Het liefst willen studenten achterover leunen en dat hen dingen verteld wordt, zegt hij. "Studenten snappen niet altijd even goed dat ze vooral leren van zelf dingen doen en het zelf proberen te verworden wat ze vinden. In veel beroepen zal je in soortgelijke situaties terecht komen waarbij je ook een verhaal moet vertellen aan een groep mensen of onverwachts moet reageren in een vergadering. Daar moet je mee leren omgaan."
Groeit er een generatie op van softies? Bekijk Dit is de Kwestie op woensdag 29 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.