'Terug naar 130 kilometer per uur is logisch', zegt Robin Kersbergen

Nu de doorslaggevende reden voor de verlaging van de maximumsnelheid 100 kilometer is weggevallen, is het logisch dat de situatie weer terugveert naar de oude situatie. Dat zegt VVD-lid Robin Kersbergen, die daartoe een voorstel indiende op het partijcongres.
Zijn voorstel werd met een kleine meerderheid van 52 procent aangenomen. “Met name in delen van het land waar de afstanden wat groter zijn, is er behoorlijk wat tijdswinst te boeken als je langere afstanden moet rijden”, zegt Kersbergen. "Dan scheelt het toch bijna een kwart."
Eind april oordeelde de rechtbank in Haarlem dat de snelheidsmaatregel geen goed instrument is om hier voor in te zetten. Toch houdt Christianne van der Wal, minister van Natuur en Stikstof, de maatregel aan omdat het volgens haar hard nodig is voor de natuur.
Destijds werd de 100 kilometer-maatregel ingevoerd met het idee dat deze ruimte op zou leveren voor zowel bouw als landbouw, zegt Kersbergen. "Nu blijkt dat de doorslaggevende reden wegvalt, lijkt het me logisch dat de situatie terugveert naar de oude situatie."
Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat de snelweg veiliger is geworden, mede vanwege minder grote snelheidsverschillen. Hoeveel is die veiligheid waard? “Verkeersveiligheid is altijd wat waard”, zegt Kersbergen. Wel stelt hij daarbij de vraag waar die veiligheid dan vandaan komt.
"De maatregel werd tegelijk met de eerste lockdown in coronatijd ingevoerd", zegt hij. "Er vond een forse verkeersafname plaats. Snelheidsverschillen kunnen altijd een risico zijn, maar je ziet dat ongelukken vaak gebeuren op erg drukke spitsmomenten als de weg op of over zijn maximale capaciteit zit.”
Lees ook deze perspectieven op de snelheidsmaatregel:
Lees ook over:
Veilig Verkeer Nederland: 'Hoe lager de snelheid, hoe minder ernstige ongevallen'
Lees ook over: