Thomas Quartier, theoloog des vaderlands: 'Voor mij is geweld geen optie'

15 juni 2022 · Leestijd 2 min

Theoloog des vaderlands, Thomas Quartier, vindt het geen goed idee om wapens te leveren aan Oekraïne. Hij vraagt zich af wat het oplost om geweld met tegengeweld te beantwoorden.

“In wat voor situatie komen we dan terecht?", vraagt hij zich af in Dit is de Dag. "En helpen we de mensen daar daadwerkelijk mee?” Ook maakt hij zich zorgen over de geopolitieke risico’s. Wat hem betreft, wordt alles uit de kast getrokken om de oorlog op een diplomatieke manier te beëindigen.

Hij wil vooropstellen dat hij theoloog is en niet op de stoel van politicus wil gaan zitten. “Vanuit mijn verantwoordelijkheid is het mijn taak om iets vanuit een theologische visie te kunnen zeggen. Daarin heeft het ideaal van geweldloosheid hele sterke papieren.”

Ook vraagt hij zich daarbij af of tegengeweld in dit geval zorgt voor een einde van de oorlog. “In welke situatie komen we dan terecht? En helpen we daar de mensen daadwerkelijk mee?” Ook vraagt hij zich daarbij af welke risico’s er op geopolitiek niveau aan verbonden zijn.

Hij kan zich geen situatie bedenken waarin geweld gerechtvaardigd is. “Voor mij is dat geen optie. Dat wil ik graag volhouden. De fases in de geschiedenis waarbij religie het zwaard opnam, zijn niet de periodes waar ik zelf bijster trots op ben in de kerkgeschiedenis. Ik denk dat dat over het algemeen meer onheil heeft gebracht.”

Beeld: Ted van Annholt

Lees ook dit perspectief:

Tweede Kamerlid Don Ceder (CU): 'Stoppen met bewapening Oekraïne leidt juist tot meer onrecht en kwaad'

Lees ook over:

Tweede Kamerlid Don Ceder (CU): 'Stoppen met bewapening Oekraïne leidt juist tot meer onrecht en kwaad'