Tijdelijke huurcontracten: weg ermee?

13 april 2023 · Leestijd 2 min

De Tweede Kamer gaat korte metten maken met tijdelijke huurcontracten. Wat ooit bedoeld was om het aanbod te vergroten, bleek in de praktijk vooral een verdienmodel.

We moeten stoppen met de tijdelijke huurcontracten in de vrije sector, vinden Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Henk Nijboer (Partij van de Arbeid). Daartoe dienden zij deze week een initiatiefwet in, die een meerderheid haalt.

Het aanbieden van zulke tweejarige contracten moesten zorgen voor meer aanbod in de vrije huursector, maar werden vooral gebruikt als verdienmodel. Bij nieuwe huurders is het namelijk makkelijker om de huur te verhogen, omdat verhuurders zich dan niet hoeven te houden aan de wettelijk vastgestelde maximale huurverhoging.

Critici waarschuwen juist dat het afschaffen van deze mogelijkheid gaat leiden tot minder aanbod van huurwoningen, wat we ons niet kunnen permitteren in een tijd van woningnood.

Daarom in Dit is de Dag (NPO Radio 1) de vraag: is het een goed idee om te stoppen met tijdelijke huurcontracten?

Perspectieven

Pieter Grinwis (Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie) vindt dus van wel. “Vaste huurcontracten moeten de norm blijven, zegt hij. “Tijdelijke contracten bieden veel onzekerheid."

CU-Kamerlid: 'Tijdelijk huurcontract geeft veel onzekerheid'

Lees ook over:

CU-Kamerlid: 'Tijdelijk huurcontract geeft veel onzekerheid'

Kavish Partiman (Vastgoed Belang) vindt het juist goed dat de regeling er is, voor het geval het niet botert tussen verhuurders en huurders. 

Vastgoed Belang: 'Verhuurders hebben juist baat bij vaste huurders'

Lees ook over:

Vastgoed Belang: 'Verhuurders hebben juist baat bij vaste huurders'