Toekomstonderzoeker Rudy van Belkom: 'Via online tools kunnen meer mensen meedoen met de democratie'

"In Athene stonden ze vroeger met tweeduizend man op een heuvel. Met de huidige technologieën kunnen miljoenen mensen tegelijk meedenken." Toekomstonderzoeker Rudy van Belkom oppert een idee dat is gericht op digitale technologieën. "In een democratie moet iedere stem gehoord worden."
"Iedere burger is anders, de een bezoekt een inspraakavond, de ander uit zijn politieke onvrede liever op sociale media. Maar in de democratie moet iedere stem gehoord worden. Democratie vraagt om maatwerk en digitale technologie kan dit helpen vormgeven", stelt Rudy van Belkom. "Combineer offline inspraak daarom met online tools, zo kunnen meer mensen meedoen met de democratie."
Op deze manier hoopt Van Belkom dat meer mensen zich gehoord voelen en betrokken worden. "Denk bijvoorbeeld aan jongeren, zij gaan relatief minder vaak naar de stembus, maar uiten hun onvrede over het klimaat of racisme wel online. Ze zijn niet onverschillig, maar worden niet aangesproken door de traditionele kanalen."
Ook kunnen online tools helpen om het eens te worden of een gesprek te voeren over bepaalde onderwerpen. "Consensus vinden zonder digitale technologie is erg lastig, kijk maar eens als je met tien vrienden op vakantie wil dan is het vinden van een vakantieadres erg moeilijk. Daar zijn tools voor zoals Polis, die gebruikt algoritme en dat algoritme is in staat consensus te vinden tussen groepen. Het helpt om dit soort deliberatieve gesprekken vorm te geven."