Trouw-journalist: ‘Qatar is blij als er geen kritische journalisten zijn'

18 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Moeten journalisten wel verslag doen van het WK in Qatar? Trouw-journalist Matthijs van Dam vindt van wel. “Als journalisten hebben we een kritische, controlerende functie.”

Eerder reisde hij af naar Bangladesh om portretten te maken van arbeidsmigranten die werden uitgebuit tijdens de bouw van het stadion. “Ik zag schrijnende en mensonterende situaties”, vertelt hij in Dit is de Dag. “Het is een verhaal van uitbuiting en valse beloftes.”

Hij vindt dat journalisten juist naar Qatar toe moeten gaan om verslag te doen van het WK. “Als journalist hebben we een kritische, controlerende functie. En een absolutistische monarchie als Qatar is maar met één ding blij: als er geen kritische journalisten komen."

Strenge voorwaarden
Het feit dat Britse media strenge voorwaarden worden opgelegd, door onder meer geweerd te worden in migrantenwijken, is “shockerend”, zegt hij. Toch vraagt hij zich af of alle journalisten werkelijk gevolgd en gemonitord worden en denkt hij dat er een kans is dat ze wel de wijk in kunnen. “Ik denk dat het meer een instrument voor intimidatie is. Want in Qatar is het organisatorisch best een zooitje op dit moment. Er zijn weinig arbeidskrachten.”

Hij denkt dat er genoeg te doen is voor journalisten in Qatar. “Want het WK is voor Qatar ook een moment om zichzelf te presenteren aan de wereld als een moderne vooruitstrevende staat. Stel dat ze eigenwijze journalisten gaan oppakken en in de cel zetten, is natuurlijk die missie aan diggelen.”

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!