Joost Sneller (D66): Burger moet meer invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Tweede Kamer

31 augustus 2022 · Leestijd 2 min

"Te veel Nederlanders zijn afgehaakt van de politiek en dat is niet gek als je je niet vertegenwoordigd voelt door de Tweede Kamer", stelt Joost Sneller, Tweede Kamerlid voor D66. Hij vindt dat wij als burgers te weinig invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van het parlement. Volgens Sneller is het veranderen van het kiesstelsel de oplossing.

Door het kiesstelsel te veranderen hoopt Sneller de kans te vergroten dat de kandidaat waar jij op stemt ook daadwerkelijk een zetel krijgt. "In de Tweede Kamer zitten te veel mensen zoals ik. Wit, man, met een theoretische opleiding aan de universiteit en uit de randstad." Dat moet anders, vindt Sneller. "Ik denk dat het goed zou zijn als we een stelsel hebben dat de wens van de kiezer meer vertaalt naar de samenstelling van de Tweede Kamer."

"Nu is dat niet het geval omdat partijen relatief veel invloed hebben op onder ander de kieslijsten en daarmee op de samenstelling van de Kamer." Als de stem van de kiezer meer effect heeft op de samenstelling van de kamer creëer je volgens Sneller meer betrokkenheid bij de democratie en ook een betere vertegenwoordiging. "En dan gaan er bij de volgende verkiezingen hopelijk ook meer mensen stemmen."

Wat zouden de gevolgen zijn van een nieuw kiesstelsel? "Je ziet dat er meer mensen van buiten de randstad in de Kamer zullen komen, meer vrouwen en ook meer mensen met een praktische opleiding. Dat is met de problemen die er nu spelen belangrijk, je moet kijken naar de kern zodat daar de vertegenwoordiging beter geregeld wordt."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!