Tweede Kamerlid Joris Thijssen (PvdA): ‘Prijsplafond is goed idee, maar er is meer nodig'

22 september 2022 · Leestijd 3 min

PvdA-Kamerlid Joris Thijssen vindt een prijsplafond voor energie en gas een goed idee, maar er is volgens hem meer nodig. “Voordat de gasprijzen zo hoog waren, waren er ook al mensen die in energiearmoede leefden.”

Het prijsplafond betekent dat Nederlandse consumenten straks tot 25 kilowattuur stroom en 12 kubieke meter gas op jaarbasis een maximum bedrag betalen. Voor alles wat daarboven wordt verbruikt, wordt de volle prijs betaald.

Thijssen noemt het kabinetsplan ‘hoopvol’, maar wil wel alle details weten voor hij een oordeel over het nieuwe plan velt. “De details zijn erg belangrijk hierin. We hebben nu een aantal keer gezien dat deze coalitie geen goede voeling heeft met wat er echt gebeurt in het land. Dat ze niet echt weet dat veel miljoenen Nederlanders het moeilijk gaan krijgen in het stookseizoen. Dus ik ga eerst kijken: gaat het voorstel ons echt helpen, of lopen ze toch weer de kantjes ervan af?’

Een maximum bedrag voor stroom en energie biedt rust aan huishoudens, zegt Thijssen. “Het is belangrijk dat mensen rust krijgen. Zodat ze weten: dan kan ik mijn kachel aanzetten, koken en warm douchen. Zo weten ze waar ze aan toe zijn.” Dat voor hoger verbruik dan het plafond wel de volle prijs betaald wordt, vindt hij een goed idee: “Het is belangrijk dat de prijs hoog is als je meer verbruikt, zodat mensen voelen: we moeten wel besparen en proberen om ons huis te verduurzamen. Want er is gasschaarste.”

Inkomenspolitiek
Daarom is een prijsplafond een goed idee, maar er is meer nodig, zegt het Kamerlid. “Voordat deze gasprijzen zo hoog waren, waren er ook al mensen die in energiearmoede leefden.” Daarom moet inkomenspolitiek gevoerd worden, zegt hij: “Zo kunnen we er voor zorgen dat vermogenden en bedrijven meer gaan bijdragen aan de samenleving en mensen voldoende geld in hand hebben voor hun bestaansonzekerheid.”

“We staan voor een enorme transitie in onze energievoorziening en die is heel erg fossiel”, zegt Thijssen. We moeten naar een duurzaam energiestelsel en dat moet betaalbaar blijven. Dat betekent dat we het huidige, toch wel losgeslagen marktsysteem aan banden moeten gaan leggen. Dat de overheid daar sterker op ingrijpt en een vinger in de pap heeft.”

Maar er zijn ook andere manieren om dat te doen, zegt hij. “Je kunt ook stoppen met de mogelijkheid om een flexibel contract af te sluiten, maar dat het standaard voor een aantal jaar is. En dat de overheid in de gaten houdt wat er bij die prijzen gebeurt en het niet boven een bepaald maximum laat komen.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren