Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP): ‘Nationaliseer de energiemarkt'

22 september 2022 · Leestijd 3 min

Een prijsplafond is een goed idee, maar uiteindelijk ligt de meest duurzame oplossing in het nationaliseren van de energiemarkt. Dat vindt Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP.

Het prijsplafond betekent dat Nederlandse consumenten straks tot 25 kilowattuur stroom en 12 kubieke meter gas op jaarbasis een maximum bedrag betalen. Voor alles wat daarboven wordt verbruikt, wordt de volle prijs betaald.

Goed idee? Het antwoord op die vraag maakt uit hoe het prijsplafond wordt uitgevoerd, zegt het Kamerlid. “Als het betekent dat wij de energiemaatschappijen moeten gaan afkopen, krijgen de aandeelhouders van Vattenfall en Eneco de subsidie. Dan vinden we het geen goed idee", zegt Leijten. "Daar moeten we slimmer op zijn."

Als voorbeeld hoe het volgens haar wel kan, wijst ze naar Frankrijk: “Daar is een maximumprijs en daar moeten de leveranciers het voor doen. Red een bedrijf het niet, dan wordt het genationaliseerd. In dit geval zou ik zeggen: voor iedere euro die we er in steken aan compensatie, moet iets terugkomen.”

Nationaliseren

“De energiemarkt is nu in handen van aandeelhouders en we hebben een hele ongezonde energiemarkt", zegt Leijten. "We hebben de slechtste contracten, de hoogste prijzen en de minste zekerheid als zo iemand failliet gaat. Daarvan zouden we kunnen zeggen: dan maken we er gewoon een steviger, publiek bestel van. Dat is nu wel het moment wat de SP betreft. We hebben nu de kans om te zeggen: energie is van en voor iedereen."

Hulp
Ze vindt het goed dat mensen ook hulp krijgen om te besparen op andere manieren, in plaats van de verwarming uit te doen of koud te douchen. “De mensen die hun energierekening niet kunnen betalen, besparen zich suf", zegt Leijten. "We weten dat mensen met een lager inkomen drie tot vier keer meer betalen voor de klimaattransitie en de meeste verduurzaming achter hun naam hebben. Soms kan je er niks aan doen dat je energieverbruik zo hoog is, als je thuis bent en geen goed geïsoleerd huis hebt. 

Op dit moment gaan subsidies voor besparen alleen naar de hoogste inkomens, zegt ze. “Daarbij trekken we als GroenLinks, de PvdA en de SP ook samen op. Daarbij zeggen we:ga nou aan de slag met die corporatiewoningen en accepteer daar niet als er niet geïsoleerd wordt. Verlaag dan gewoon de huren.”

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik