Universitair docent: 'We mogen meer van middenklasse verwachten'

Moet de dalende koopkracht in Nederland gecompenseerd worden door het kabinet? Wat universitair docent maatschappelijke bestuurskunde Jelle van Baardewijk betreft kan de middenklasse meer verantwoordelijkheid nemen voor het eigen uitgavenpatroon.
Volgens de universitair docent is het compenseren van koopkracht niet haalbaar voor de lange termijn. “Het is niet iets dat de veerkracht van burgers en de economie gaat versterken”, zegt hij in Dit is de Dag. “Als je het bijvoorbeeld hebt over de klimaattransitie en stijgende energieprijzen, zijn er andere manieren om beter met energie om te gaan.”
“We slaan nu het traject in om mensen te compenseren, zodat ze kort gezegd lang kunnen blijven douchen en veel met de auto kunnen”, zegt Van Baardewijk. “Terwijl dat iets was waar we al over discussieerden met elkaar. Ik ben bezorgd dat we nu in een reflex komen waarbij we terug gaan naar de status quo en zoveel mogelijk compenseren. Terwijl ik eigenlijk denk: is die crisis nou zo zwaar? Kunnen we die echt niet aan en is het ook niet een moment om eens dat andere traject in te slaan?”
Volgens cijfers van het Nibud drukt de financiële last van de crisis niet alleen op armere inkomensgroepen, maar krijgen middenklasse inkomens er ook last van. Dat is te makkelijk gezegd, vindt Van Baardewijk. Hij vindt dat we meer van deze groep mogen verwachten: “Als ik het zelf terugreken, gaat het om vijf- tot zesduizend euro per jaar. Dat is veel geld, maar je kunt daar ook zelf gemakkelijk de schouders onder zetten door je bijvoorbeeld af te gaan vragen: waar heb ik de auto voor nodig? Hoe besteed ik mijn geld eigenlijk?”
Wat hem betreft moet compensatie minimaal zijn. “Gedacht vanuit ethiek en verantwoordelijkheid zou je van de middenklasse mogen verwachten dat ze in staat zijn om een buffer op te bouwen. Als dat niet zo blijkt te zijn, zal de werkelijkheid je dat leren. Dan kom je in een crisissituatie en denk je: de komende jaren moeten we hier toch beter op gaan letten.”