Universitair hoofddocent: excuses voor slavernijverleden werken averechts

1 juli 2022 · Leestijd 2 min

Het kabinet kan beter geen excuses maken voor het slavernijverleden. Dat werkt namelijk averechts, denkt universitair hoofddocent Hans Siebers van de universiteit in Tilburg.

"Deze excuses zouden gedaan worden door niemand die er zich schuldig aan heeft gemaakt, aan niemand die eronder geleden heeft", zegt Siebers in Dit is de Dag. Mocht premier Rutte zijn excuses maken, heeft dat niet zoveel waarde, vindt hij, omdat Rutte er persoonlijk niet verantwoordelijk voor is. Ook de huidige nazaten van tot slaaf gemaakten hebben er niks aan, omdat ze zelf niet onder het juk van de slavernij hebben geweest. Hij vindt dat er geen duidelijke link is tussen het slavernijverleden en hedendaags racisme. "De actualiteitswaarde van deze discussie is nul", vindt hij.

Siebers vindt excuses ook polariserend. "Het effect van deze hele discussie is dat we problemen uit een ver verleden gaan oprakelen. Dat we de suggestie wekken dat mensen uit het heden hier enige verantwoordelijkheid voor dragen", vindt hij. "Het gaat averechts werken, want je bevordert groepsdenken." Excuses laten zien dat we nog steeds in rassen denken en dat moet niet, vindt hij.

Niet iedereen is het eens met Siebers. Dave Ensberg-Kleijkers, bijvoorbeeld. Lees hieronder zijn perspectief:

'Excuses voor slavernijverleden zouden helend werken'

Lees ook over:

'Excuses voor slavernijverleden zouden helend werken'