Utrechtse wethouder: 'Flexwoningen zijn in deze crisis de beste oplossing'

8 september 2022 · Leestijd 2 min

Dennis de Vries, wethouder Wonen in de gemeente Utrecht, is voorstander van het idee om in korte tijd veel flexwoningen te realiseren. ‘Het is niet de ideale oplossing, maar voor veel mensen is dit wel ideaal op dit moment.’

Er moet nu worden gekozen tussen wel of geen woningen, zegt hij in Dit is de Dag. “Dat is niet een keuze die je wilt maken, het is iets dat noodzaak is. Ik spreek een boel mensen, zoals kinderen die nog bij hun ouders wonen en zelfs extremer, zoals mensen die moeten kiezen of ze slapen onder een brug. Voor ons is dit ook een noodverband. Juist in deze crisis zien we dit als een oplossing."

Hij wijst erop dat de inzet van flexwoningen behoort tot een breed spectrum van meer maatregelen. “Het liefst heb ik natuurlijk ook dat er woningen worden gebouwd die daar misschien wel 100 jaar staan. Tegelijkertijd is dat niet op elke locatie mogelijk, zoals hier in Utrecht op een plek langs de snelweg waar in de toekomst een nieuw wegdek op komt. In de tussentijd willen we die ruimte juist gebruiken voor tijdelijke woningen."

Zo’n flexwoning kan 10 tot 15 jaar mee. “We overleggen met de provincie waar we ze daarna door kunnen plaatsen en zo een tweede leven krijgen. Deels zou je ze kunnen hergebruiken.”

Procedures versnellen
Zou het geen betere oplossing zijn om de procedures om een woning te kunnen bouwen, niet gewoon te versnellen? Dat klopt, zegt De Vries. “We denken hier zeker acht jaar op te kunnen versnellen en werken ook aan een duurzame aanpak. Maar in het hier en nu is er een crisis en zijn veel Utrechters op zoek naar een woning. Wij gaan daar hard voor aan de slag en doen dat boven de bestaande woningbouw met om en nabij 3000 woningen per jaar."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren