Vader van Jurre die zelfmoord pleegde: 'Ook wij als ouders waren de weg kwijt'

30 september 2022 · Leestijd 3 min

De GGZ biedt niet de juiste zorg aan mensen met suïcidale gedachten, vindt arts en vader Jan Wijmans. Zijn zoon Jurre pleegde twee jaar geleden zelfmoord. "Als ik een deur van een demente bejaarde op slot wil moet ik met tig mensen overleggen voor de veiligheid, maar mijn zoon die een suïcide poging deed, heeft geen dokter gezien."

Ongeveer één op de zes jongeren kampt op dit moment met zelfmoordgedachten, zo werd deze week duidelijk uit onderzoek van onder meer het RIVM. Zo ook de zoon van Jan. "Jurre was bepaald niet eenzaam, hij ging naar school, deed veel sporten, ging op vakantie met vrienden, maar op een dieper niveau voelde hij zich wel alleen."

Besloten is toen om Jurre naar de GGZ te laten gaan, toch was daar geen echte hulp beschikbaar. "Het moet niet zo zijn dat mijn zoon een half uur moet fietsen over een weg waar auto's rijden naar een onpersoonlijke flat waar posters hangen dat de jeugdzorg het zo moeilijk heeft waar hij drie kwartier achter een bureautje zit om te praten met iemand. Die jongen wordt alleen maar meer gestigmatiseerd en komt meer in het gevoel terecht van; 'ik ben apart' of 'met mij is iets'." 

"Wat bij ons niet is gebeurd en wat ik wel heel belangrijk vind, is dat er geen contact is geweest. Wij als ouders waren de weg kwijt, en wij zijn nota bene allebei arts. We begrepen het niet, we waren toch zo'n gelukkig gezin?" Ook met de hulp richting Jurre ging veel niet goed. "Iemand heeft een suïcidepoging gedaan en praat alleen met een basispsycholoog omdat de psychiater aan de voorkant andere dingen aan het doen is. Ook werden gesprekken afgezegd omdat er iemand spoeddienst had." 

Het probleem ligt volgens Jan niet alleen bij de GGZ zelf. "Ik verwijt het de maatschappij als systeem dat de GGZ niet de mogelijkheden heeft om goede zorg te leveren. Je moet dat niet alleen bij de GGZ neerleggen, maar het als maatschappelijk probleem zien. Want je kan niet één op de zes kinderen bij de GGZ neerleggen, je zult op school, in de maatschappij moeten streven naar een gevoel van verbinding."

"Wat in mijn ogen belangrijk is is het systeem daar omheen. Ik wil tegen alle ouders zeggen dat als ze zich zorgen maken over hun kind die zich suïcidaal uit, ze hulp nodig hebben. Je bent dan in de war, want je weet het niet meer, je bent verlamd van angst. Het is soms moeilijk, maar als het moeilijk is is het juist nodig, want dan is er iets mis." 

113

Heb je vragen over zelfdoding of wil je praten over zelfmoordgedachten? Dat kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren