Vakbond FNV: 'Meeste bedrijven kunnen loonsverhoging prima missen'

17 januari 2023 · Leestijd 3 min

De lonen stijgen dit jaar gemiddeld met ruim 6 procent, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. Wat vakbond FNV betreft, is dit lang niet genoeg. 'Steeds meer mensen hebben moeite om hun rekeningen te betalen.'

"Het is tijd voor een flinke loonsverhoging", zegt José Kager, woordvoerder bij de FNV. "Met een loonstijging van 6 procent, in de cao’s die we in december afsloten, zie je dat de trend omhoog gaat. Er is sprake van een loongolfje. Maar het is niet voldoende, want de prijzen zijn veel harder gestegen. Wat we nodig hebben, is een loongolf."

De vakbond zet dit jaar in op een loonsverhoging van 14,3 procent. "Dat is de inflatie van afgelopen oktober en daarmee onze inzet, omdat mensen er gewoon 14,3 procent op achteruit zijn gegaan. Mensen hebben het geld nodig om hun rekeningen te betalen."

‘Er kan best iets af’

Bang voor een loon-prijsspiraal, die ontstaat als de hogere loonkosten vervolgens weer worden doorberekend in het product, is de vakbond niet. "In de jaren zeventig gebeurde dit wel, maar toen hadden bedrijven ook weinig geld. De situatie is nu heel anders. Grosso modo maken bedrijven nog steeds veel winst. Naar ons idee kunnen veruit de meeste bedrijven het missen om de lonen flink te verhogen. Er worden prima winsten gemaakt, daar kan best iets af. Het zou anders zijn als veel bedrijven in zwaar weer zouden zitten."

Rekeningen betalen

Voor mensen in beroepen die minder betaald worden, probeert de vakbond er nog meer uit te halen. “Daar zitten de mensen die op dit moment vaak slecht rond kunnen komen. Bijvoorbeeld in distributiecentra, winkels, schoonmaak en in de thuiszorg. Steeds meer mensen hebben moeite om hun rekeningen te betalen en moeten naar de voedselbank. Als daar wat meer verdiend wordt, wordt dat ook meteen weer uitgegeven als dat nodig is. We eisen 14 euro per uur voor mensen in de laagste loonschalen."

Werkgevers zelf zijn terughoudend en zien meer in eenmalige tegemoetkomingen voor hun werknemers. "Het is natuurlijk ook fijn als werkgevers dat doen, maar het is niet genoeg. Rekeningen komen elke maand terug. Dan kun je ze één, twee of misschien drie maanden betalen, maar daarna zit je weer klem. Een structurele loonsverhoging is hoe dan ook beter."Vakbond FNV: ‘Meeste bedrijven kunnen loonsverhoging prima missen’

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren