Varkensboeren Gert en Arie: 'Een varken is een productiedier'

30 juni 2022 · Leestijd 2 min

Dieren vertroetelen, dat is niks voor varkensboeren Arie en Gert uit het Zeeuwse Aagtekerke. "Ik doe mijn best voor de varkens, tot ze ingeladen worden. Dan houdt het op."

De broers leveren wekelijks 200 varkens af bij de slachterij. In totaal hebben ze zo’n 3500 varkens die worden vetgemest. Gemiddeld groeien de varkens bijna een kilo per dag en na ruim honderd dagen worden ze naar de slachterij gebracht. 

In Nederland werden er vorig jaar 17,2 miljoen varkens geslacht. Bijna de helft van het vlees wat we in Nederland eten, is varkensvlees. Zelf heeft Gert geen band met de varkens, vertelt hij. “Dat heb ik alleen met mijn vrouw en kinderen.”

“Je kunt het natuurlijk heel sentimenteel zielig gaan vinden”, zegt Arie. “Maar dat heb ik helemaal niet. Ik kijk naar dit varken net zo als naar een andere en ik doe nog steeds mijn best voor ze. Dat doe ik tot het inladen en dan houdt het op.”

Dieren vertroetelen vinden ze overdreven. “Bijvoorbeeld een hond een jasje aandoen staat voor mij heel ver van de aard van het beestje af”, zegt Gert. “Dat is niet natuurlijk. Hier hebben de varkens alles wat ze nodig hebben.”

Dat mensen rouwen om hun hond, kunnen ze wel begrijpen. “Er zit wel verschil in”, zegt Gert. “Een varken is een productiedier.” Arie: “Mensen hebben soms jaren voor dat ene hondje gezorgd. Dat is een huisgenoot, daar ga je je toch aan hechten.”

Dat mensen zowel hun hond vertroetelen als kiloknallers kopen, snappen ze wel: “Die mensen moeten toch ook eten?”

Lea van Animal Save Nederland is het totaal niet eens met de varkensboeren:

Lea van Animal Save Nederland: ‘Doen we hetzelfde bij honden als bij varkens, staat wereld op zijn kop’

Lees ook over:

Lea van Animal Save Nederland: ‘Doen we hetzelfde bij honden als bij varkens, staat wereld op zijn kop’

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!