'Vasten heeft alleen nut als je het samen doet'

22 februari 2023 · Leestijd 2 min

Voor Dit is de Kwestie bezocht Kefah Allush het klooster van der Minderbroeders Franciscanen in Megen, vlakbij Oss. Zij vasten samen, op een traditionele manier.

"De vastentijd is een tijd waarin je relaties kunt herstellen", vertelt een van de broeders. Hij moet niet zoveel hebben van het moderne vasten, wat tegenwoordig veel wordt gedaan. Dit is te veel op het individu gericht, vindt hij. “Het versterkt het centraal stellen van je eigen individu. En ik vraag me af: maakt dat wel gelukkig? Duurzaam geluk zit in andere dingen, in relaties. Vasten, doe het met anderen.”

Ik-tijdperk

Ook priester Antoine Bodar, de bekendste priester van Nederland, vindt het moderne vasten te veel op het zelf gericht. “We leven in het ik-tijdperk. Wanneer je probeert jezelf wat minder in het centrum te zetten, maar bijvoorbeeld andere mensen of God, dan ben je veel minder met jezelf bezig. Dat is goed voor je geest. Je kunt vasten eigenlijk niet los verkrijgen, het hoort samen met bidden en je bekommeren om andere mensen.”

Hoe gezond is vasten? Die vraag staat 22 februari centraal in Dit is de Kwestie. De uitzending is terug te kijken via NPO Start