Vastgoed Belang: De huren bevriezen gaat ten koste van verduurzaming

28 augustus 2022 · Leestijd 2 min

Om armoede te voorkomen, wordt gepleit voor het bevriezen van de huren van slecht geïsoleerde huurhuizen. Slecht idee, vindt Jack de Vries, de voorzitter van Vastgoed Belang.

Voor de huurbevriezing pleit bijvoorbeeld econoom Tjalle van der Burg, die het ziet als een manier om verhuurders tot verduurzaming te stimuleren. Lees hieronder zijn perspectief.

'Bevries de huur van slecht geïsoleerde woningen'

Lees ook over:

'Bevries de huur van slecht geïsoleerde woningen'

Het plan is tegen het zere been van De Vries. Hij denkt dat dit plan het nog moeilijker maakt om de woningnood op te lossen. "Dat komt omdat mensen die daarin moeten investeren, of dat nou institutionele beleggers zijn of particulieren, met alle maatregelen die nu op de woningsector afkomen dat risico niet meer aandurven. Dus zijn we op dit moment het paard achter de wagen aan het spannen."

Volgens het kabinet blijven investeerders nodig om de woningvoorraad te creëren en te verduurzamen, zegt De Vries. "Daar is dus kapitaal voor nodig. Als je dat allemaal maar gaat afromen met maatregelen, waarvan dit voorstel er één is, is er dus niet meer geld om te investeren in nieuwbouw, het ombouwen van kantoren tot huizen of juist het verduurzamen van die huizen."

De voormalig staatssecretaris en -spindoctor bestrijdt het beeld dat alle verhuurders stinkend rijke huisjesmelkers zijn. Hij wijst erop dat maar 8 procent van de huurwoningen een huurprijs hebben boven de 1000 euro. "De helft van het woningaanbod van onze leden valt gewoon onder de sociale huursector. Daar wordt niet enorm veel winst gemaakt. Terwijl de overheid veel van ons vraagt, juist om huizen te verduurzamen en om daar in te investeren."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!