Vastgoed Belang: 'Verhuurders hebben juist baat bij vaste huurders'

13 april 2023 · Leestijd 2 min

Moeten tijdelijke huurcontracten afgeschaft worden? Dat lijkt Kavish Partiman van Vastgoed Belang (branchevereniging van particuliere verhuurders) geen goed idee. In Dit is de Dag (NPO Radio 1) legt hij uit waarom.

Volgens Partiman zitten veel verhuurders helemaal niet te wachten op een tijdelijke verhuurder. "Veel van onze leden zijn kleine pensioenbeleggers die een paar woningen hebben en ze willen daar gewoon een goede huurder hebben die er voor langere tijd in zit."

Toch komt de mogelijkheid van een tijdelijk contract hen goed uit, zegt hij. "Dat geeft de mogelijkheid om te wennen aan elkaar, zodat huurder en verhuurder kunnen zien of ze bij elkaar passen en of wederzijdse afspraken worden nagekomen. Dat er momenteel veel tijdelijke contracten zijn, wil niet zeggen dat de huurders na afloop op straat worden gezet. Maar stel dat er wel een probleem komt, dan kan dat desastreus financieel gevolgen hebben voor de verhuurder."

Zekerheid

Volgens hem worden deze tijdelijke contracten vaak verlengd tot vaste contracten. “Dat biedt vaak een stukje zekerheid voor de verhuurder. Want die geeft ook een stukje eigendom uit handen en wil dat daar goed op gepast wordt. Als dat soort dingen goed zijn en iemand komt de betalingsverplichtingen na, is er geen reden om die persoon op straat te zetten. Die hou je liever."

Volgens Partiman zou onder meer deze regeling voor verhuurders er voor kunnen zorgen dat er uiteindelijk minder huurwoningen op de markt komen. "Ke ziet nu dat veel mensen door een particuliere belegger worden geholpen in een tijd van een chronisch tekort aan woningen."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik