Veilig Verkeer Nederland: 'Hoe lager de snelheid, hoe minder ernstige ongevallen'

13 juni 2022 · Leestijd 2 min

Veilig Verkeer Nederland vindt het geen goed idee om de maximumsnelheid op de snelwegen terug te verhogen naar 130 kilometer per uur.

In het algemeen vindt Veilig Verkeer Nederland dat lagere snelheden veiliger zijn, vertelt woordvoerder Ingrid Wetser. “Het leidt ook tot een rustiger beeld op de snelwegen omdat de snelheidsverschillen minder zijn. Anders is het steeds remmen, optrekken, remmen, optrekken. Dat maakt het verkeer onrustig.”

Veiligheid is het meest belangrijk voor de organisatie. “Simpel gezegd: Hoe harder je rijdt, hoe harder een botsing. Een aanrijding met 130 kilometer per uur heeft meer impact.”

Ook voor filevorming scheelt het als iedereen dezelfde snelheden rijdt, zegt ze. “Dat is beter voor de doorstroming. Als je veel snelheidsverschillen krijgt, kan dat files veroorzaken.”

Uiteindelijk maakt de tijdswinst ook weinig uit, zegt ze. “Als je onderweg naar een locatie 130 mag rijden in plaats van 100, kom je een paar minuten eerder aan. Maar het risico is zoveel groter. Ik denk dat mensen zich ook moeten afvragen: zijn die paar minuten zoveel risico’s waard?”

Lees ook deze perspectieven:

Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog: 'Automobilisten vinden het frustrerend om zich te moeten inhouden'

Lees ook over:

Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog: 'Automobilisten vinden het frustrerend om zich te moeten inhouden'