'Verkeerd bezette bedden gaan ten koste van inhaalzorg'

26 januari 2023 · Leestijd 2 min

In het Maastricht UMC houden tientallen (vooral oudere) mensen een ziekenhuisbed bezet, terwijl ze wachten om overgeplaatst te kunnen worden naar een andere instelling. Dit gaat ten koste van inhaalzorg, zegt Esther Peters, capaciteitsmanager in het Maastricht UMC.

"Op dit moment zijn 52 van de 450 klinische bedden bezet met patiënten die wij medisch uitbehandeld noemen", vertelt Peters in Dit is de Dag (Radio 1).

Als capaciteitsmanager houdt ze zich dagelijks bezig met de vraag en aanbod van ziekenhuisbedden, zodat de doorstroming goed op gang blijft.

Dit zijn vooral ouderen die wel zorg nodig hebben, maar geen ziekenhuiszorg meer. "Op een gegeven moment hebben ze de ziekenhuiszorg niet meer nodig en zouden we ze graag overplaatsen naar een andere instelling. Dat lukt momenteel heel lastig."

Inhaalzorg

Naast dat het dure zorg is, is het ook zonde, vindt Peters. Voor de coronatijd ging het meestal om zo’n 15 patiënten in het Maastrichtse ziekenhuis. "Met alle inhaalzorg die we nog moeten leveren vanuit de covid-tijd, zou je die capaciteit graag beschikbaar willen stellen aan patiënten die dat ook hard nodig hebben."

Toch is inhaalzorg niet de oorzaak van dit probleem: "Het komt met name doordat het ziekteverzuim in de zorg enorm gestegen is, dus er zijn minder handjes beschikbaar om onze patiënten en cliënten te verzorgen. En ook wij hebben last van vacatures die we niet ingevuld krijgen."

Capaciteit voorspellen

Op korte termijn liggen er kansen op het gebied van capaciteitsmanagement bij ketenpartners zoals verzorgingshuizen, denkt Peters. "We kunnen daar best goed voorspellen wanneer er capaciteit beschikbaar komt. Als we daar goed op gaan monitoren, kunnen we ook wat voorspelling doen. Dan liggen patiënten mogelijk iets korter bij ons en kunnen we redelijk snel doorschuiven als er een plek vrij is."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren