Verkeerspsycholoog: 'Boeteverhoging van twee of drie tientjes maakt weinig uit'

6 september 2022 · Leestijd 2 min

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen verwacht dat de verhoging van verkeersboetes tot weinig verandering van gedrag leidt. “Twee tot drie tientjes maken niet uit, maar wel als je de pakkans verhoogt.”

“De reden van verkeersboetes is om mensen hun gedrag te laten veranderen”, zegt de verkeerspsycholoog. “En dat de dreiging zo hoog is dat ze het überhaupt niet doen. Het is een mooie zaak of dat werkt. Maar op de bedragen die nu al gevraagd worden, is het verschil op het gedrag verwaarloosbaar. Het is niet dat iemand denkt bij 350 euro: nu durf ik nog wel mijn telefoon te pakken, maar bij 380 euro laat ik het uit mijn hoofd.”

Daarom pleit hij ervoor, om daadwerkelijk mensen van gedrag te laten veranderen, de pakkans structureel te verhogen. “Ga het zoeken in dingen die werken”, zegt Tertoolen. “Het is zo makkelijk om er nog een tientje, twintig of dertig euro bovenop te gooien. Terwijl als je die pakkans structureel verhoogt, iemand al zenuwachtig wordt op het moment dat hij alleen al naar zijn telefoon kijkt. Dan gaat het echt effect hebben op gedrag.”

Zouden we boetes inkomensafhankelijk moeten maken? Tertoolen is daar sterk tegen. “Dat zou betekenen dat de ene persoon een andere straf krijgt voor hetzelfde vergrijp. Dat is in hoge mate oneerlijk.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren