Verloskundige Bahareh Goodarzi: Negatief beeld over thuisbevalling is onterecht

4 april 2023 · Leestijd 2 min

Thuis bevallen is het beste wat je kan overkomen, vindt Bahareh Goodarzi. Ze is verloskundige en docent bij de Academie van Verloskundige.

Een verloskundige is bij een thuisbevalling goed voorzien van materieel, vertelt ze in Dit is de Kwestie. Zo zit er onder meer een fles zuurstof in de tas. "De meeste mensen geeft het een geruststellend gevoel, omdat ze zien dat je uitgerust bent. Dat laten we ook zien: deze spullen hebben we bij ons. Het wordt weinig gebruikt, maar als het nodig is, kunnen we de baby reanimeren."

Volgens haar is er ten onrechte een verkeerd beeld ontstaan over de thuisbevalling. "Daarom is het belangrijk om mensen goede informatie te geven: wat is er thuis wel en niet mogelijk? Zodat ze zelf een bewuste keuze kunnen maken."

Gezond persoon

Een thuisbevalling is zelfs een gezondheidsbevorderende interventie, zegt Goodarzi. "Als je gezond bent en er is niks met je aan de hand, dan zijn je uitkomsten thuis even goed of zelfs beter dan in het ziekenhuis. Dan gaat het bijvoorbeeld over bloedverlies, hoe vaak er wordt ingeknipt of de medicijnen die er worden gebruikt."

Ze wijst erop dat een ziekenhuis is ingericht voor zieke mensen. "Als jij daar als gezond persoon komt, wordt er toch met die blik naar jou gekeken. Als je hulp nodig hebt en je bent ziek, dan is het ziekenhuis heel goed voor jou. Maar als dat niet het geval is, dan loop je ook de kans dat er dingen worden gedaan die helemaal niet nodig zijn."

Moeten we stoppen met thuis bevallen? Dat is de grote vraag op woensdagavond 5 april in Dit is de Kwestie (EO). De uitzending is om 22:25 uur te zien op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.