Vierdaagse werkweek: goed idee?

Onderzoek laat zien dat de productiviteit van werknemers gelijk blijft of zelfs toeneemt als ze vier in plaats van vijf dagen werken. Heeft de vierdaagse werkweek de toekomst?
Tijdens het Britse onderzoek van een half jaar hoefden de werknemers minder te werken, maar geen salaris in te leveren. Aan het onderzoek deden zo'n 2.900 werknemers uit verschillende sectoren (van online retailers tot animatiestudio’s) mee. Om de effecten van het minder werken te kunnen meten, werden enqûetes afgenomen waarmee de fysieke en mentale gezondheid van de werknemers in kaart gebracht kon worden. Het onderzoek van de University of Cambridge is op dit vlak het grootse experiment wereldwijd.
71 procent van de werknemers geeft aan dat zij na het half jaar van minder uren werken zich minder 'burn-out' voelt en 39 procent zegt minder gestrest te zijn. Verder zien de bedrijven een vermindering in ziekteverlof en blijven meer werknemers bij hun huidige werkgever werken. Zelfs de winst voor de deelnemende bedrijven blijft niet achter en is zelfs een klein beetje hoger (1,4 procent) dan daarvoor.
Een Nederlands voorbeeld van een bedrijf dat ook heil ziet in minder werken, is Achmea. HR-manager Sander van Ekeren vertelt waarom het bedrijf besloot over te gaan naar een 34-urige werkweek: "We willen onze medewerkers helpen om een goede balans te vinden in werken, leren en zorgen. Ze moeten de ruimte krijgen voor andere zaken die komen kijken bij een druk werkend leven.”
Perspectieven
Organisatiepsycholoog Aukje Nauta zegt dat het, behalve de urenvermindering, ook gaat om flexibiliteit en kwaliteit van arbeid. "Het gaat niet strikt om vier dagen werken, maar om individueel maatwerk."
Lees ook over:
Organisatiepsycholoog: 'Stop met denken in termen van uren'
Vakbond CNV is groot voorstander van de vierdaagse werkweek. "We zien dat mensen steeds meer in de knel komen tussen werk, privé en zorg", aldus voorzitter Piet Fortuin.
Lees ook over: