Vincent was de jongste cryptomiljonair, maar waarschuwt: '90 procent maakt verlies'

11 november 2022 · Leestijd 2 min

Vincent Timmer lijdt een leven dat veel 20-jarigen niet leven: hij heeft een dikke auto en kan alles doen wat hij wil. De reden: handel in cryptomunten. Maar hij waarschuwt: lees je heel goed in voordat je dit doet, zo zegt hij in Geld of je Leven. "Traden is niet iets makkelijks. 90 procent van de mensen maakt verlies."

Timmers noemt zichzelf 'daytrader': hij verdient geld met het kopen en verkopen van onder andere bitcoins. "Een koers gaat nooit in een rechte lijn omhoog of omlaag. Je hebt altijd kleine bewegingen, swings, en daar kun je proberen op in te spelen", vertelt hij. Er zijn veel verschillende manieren op dat te doen.

Traden deed Timmers al op de middelbare school, vertelt hij. "De eerste 2 jaar waren een drama. Iedereen die begint met traden, gaat verlies maken", aldus de handelaar. En 90 procent doet dat later nog, zegt hij.

'Doe aan risicomanagement'

Het probleem van velen is gebrekkige voorbereiding. "Mensen doen helemaal niet aan risicomanagement, dan gaat het heel snel fout", zegt Timmers. Hij zorgt dat hij met elke koopactie niet meer dan een procent van zijn hele vermogen kwijt kan raken, maar veel mensen nemen veel te veel risico. "Er wordt over risicomanagement heel veel verkeerde informatie gedeeld op sociale media", waarschuwt hij. Mochten mensen toch deze risicovolle markt willen betreden, moeten ze zich écht heel goed inlezen, zegt Timmers.

Cryptodeskundige Bert Slagter sluit zich aan bij Timmers. Veel mensen doen het niet weloverwogen en dat maakt het een heel riskante onderneming. "Uit onderzoek blijkt dat het grootste gedeelte van de mensen dat hieraan begint op een gegeven moment veel geld verliest." Veel mensen hebben inderdaad hun risicomanagement niet op orde, of handelen veel te veel uit emotie.

Slagter wijst er ook op dat er geen toezicht is op de cryptomarkt. "Er zijn allerlei cowboys actief die dingen doen die bij normale handel verboden zijn: handel met voorkennis, marktmanipulatie, pump en dump. Het is een woeste wereld waar je je in begeeft. Als niet echt de kennis hebt, kun je echt bedrogen uitkomen."